Fem el menú! A casa

El curs passat vam posar en marxa el projecte “Fem el menú!” als nostres menjadors escolars. A través d’un procés pensat i supervisat per la dietista de Teno i amb l’acompanyament de l’equip de monitors i monitores de menjador, els alumnes dels cursos superiors són els encarregats de dissenyar el menú que s’ha de servir durant un mes al menjador de la seva escola. A continuació us donem les pautes per poder realitzar aquesta activitat a casa i amb els vostres infants!

Seguint en la nostra línia de posar el focus d’atenció en les criatures i fer-les protagonistes de tot el que passa,“Fem el menú! a casa” és una gran oportunitat pels pares per acompanyar els vostres fills i filles a endinsar-se en l’engrescador univers de la nutrició.

En primer lloc, fem ús d’una metodologia lúdica i molt visual, fet que permet les criatures gaudir d’aquesta activitat i al mateix temps aprendre sobre nutrició. Cartolines, llapis de colors, post its , purpurina i gomets no han de faltar!

D’aquesta manera els infants aprenen a conèixer, identificar i combinar elements dels diferents grups alimentaris, per aconseguir una proposta nutritiva completa.
També descobreixen nous aliments i textures i el significat de producte de temporada i proximitat, o bé quines són les tècniques culinàries més recomanables que es fan servir amb més freqüència i quines es reserven només per a ocasions molt puntuals.

Com confeccionar amb els  infants un menu setmanal!

1. Material 2. Pautes i Recomanacions 3. Metodologia Activitat

1. MATERIAL

Cartolina Blanca A3 per fer la base del calendari/ menú setmanal.

Full en blanc o bloc de notes per anotar el llistat de plats en funció de primer, segon o postres i grup d'aliments.(veure imatges al final d'aquest post).

Cartolines de color A4 per fer targes de plats i el color per diferenciar grups d’aliments.

Gomets de color per diferenciar el tipus de cocció.

Llapis per escriure.

Blu-tack per enganxar targes colors a cartolina blanca.

 

 

2.PAUTES I RECOMANACIONS

Per tal d’aprendre a confeccionar un menú sa, saborós i equilibrat primer cal llegir i seguir les següents pautes i recomanacions que us citem a comtinuació.

A- El menú de cada dia consistirà en:
1 primer plat
1 segon plat amb la seva guarnició
1 postres

B- Colors i freqüencies dels grups d’aliments
Per tal de que el menú sigui equilibrat heu de seguir aquestes freqüències de consum dels diferents grups d’aliments per setmana:

Primers Plats
Llegums : 1-2 cops per setmana ( marró fosc)
Arròs : 1 cop per setmana ( groc fort)
Pasta: 1 cop per setmana ( groc clar)
Verdures i hortalisses: 1-2 cops per setmana ( verd)

Segons Plats
Carn Blanca 1-3 cops per setmana ( rosa)
Carn Vermella i/o processada 0-1 cop per setmana (vermell)
Peix 1-3 cop per setmana (blau)
Ous 1-2 cops per setmana (blanc)
Proteïna vegetal (llegums i derivats) 1-3 cops per setmana ( marró clar)

Guarnicions
Amanides Variades 4-5 cops per setmana ( verd)
Altres ( Patates, arròs, llegums, bolets) 0-1 cop per setmana ( color corresponent al grup d’aliments)

Postres
Fruits Fresca 4-5 cops per setmana (taronja)
Iogurt natural sense sucre 0-1 cop per setmana ( lila)
Postres especials 1 cop al mes ( negre)
***Teniu en compte que la fruita fresca i la verdura han de ser de temporada!

Certes tècniques culinàries s’han de limitar
Precuinats màxim 3 cops al mes (gomet blau)
Fregits en els segons plats màxim 2 cops al mes (gomet vermell)
Fregits en les guarnicions màxim 1 cop per setmana (gomet groc)

3.METODOLOGIA ACTIVITAT

Primer, omplirem les fitxes de llistat de plats, tal com podeu veure a les imatges d’exemple que trobareu al final de l'article i que us indiquen com fer un llistat de plats en funció de si són primers, segons o postres i a quin grup d'aliments pertanyen.

En segon lloc, un cop tenim el llistat de plats apuntat en un full o bloc i seguint l'exemple de les imatges del final d'aquest article, hem de revisar cada grup d’aliment i veure quin color li hem assignat. A continuació, farem una targeta amb el nom de cada plat i utilitzant el color de cartolina que li correspongui pel seu grup d’aliment.

En tercer lloc, i com si fos un trencaclosques, hem de començar a dissenyar un menú setmanal que compleixi les pautes que us hem donat de repetició x setmana de cada grup d'aliments. Recordeu marcar amb els gomets de color el tipus de cocció que heu fet servir.

Finalment, un cop tenim planificat el menú i hem confirmat que compleix totes les regles del joc, enganxarem amb blue-tack aquestes targetes de colors dels diferentes plats a cada dia del de menú setmanal que hem fet amb la cartolina blanca.

L’elaboració dels menús escolars als menjadors pot ser tot un misteri als ulls dels més petits. Una “fórmula secreta” en la que s’han de tenir en compte les recomanacions d’organismes internacionales, les normatives d’àmbit català, els coneixements nutricionals i el mateix projecte alimentari pel que fa a l’àmbit escolar. Ara teniu l’oportunitat de gaudir en família de l’elaboració d’un menú saborós, saludable i pedagògic!

Plantilla per elaborar la llista de plats en funció del grup d'aliments i ordre de plat.

 

Utilizamos cookies propias y de terceros para obtener nuestros servicios, recoger información estadística e incluir publicidad. Si continua navegando acepta su instalación y uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en nuestra política de cookies.