Comprar de manera intel·ligent: el primer pas per una alimentació saludable

La millor estratègia per seleccionar aquells aliments de major qualitat nutricional quan anem al supermercat és la planificació. Us donem algunes eines per què us sigui més fàcil:

  • Pensar quins àpats es faran a casa i per quants membres de la família.
  • Planificar el menú (diari o setmanal), intentant incorporar una gran varietat de grups d’aliments i respectar les racions de consum saludables recomanades.
  • Revisar el rebost i el frigorífic per no comprar productes que encara tenim en suficient quantitat, sobretot en el cas dels productes frescos, evitant així que es facin malbé i reduint les restes.
  • Seleccionar productes de temporada i de proximitat, de millor qualitat nutricional i a més bon preu.
  • Confeccionar una llista dels aliments separada en tres columnes: no peribles (arròs, pasta, conserves, sucre…), frescos (fruita, verdura, carn, peix, lactis…) i congelats. Així farem la compra de manera més ordenada i, si seguim aquest ordre, mantindrem la cadena del fred i aconseguirem conservar millor la qualitat d’alguns productes.
  • Comparar preus, ofertes i la qualitat del producte: data de caducitat o de consum preferent, color i aspecte de les fruites i verdures, olor de la carn i el peix, etc.

Amb aquests consells aconseguirem guanyar temps, diners, més varietat en els nostres plats i satisfer les nostres necessitats nutricionals i les de la nostra família.

Anna Burgués

Dietista col·legiada CAT00660

Responsable de l’àrea nutricional de Teno

 

Visitem Cultiva i Educa

Seguim trepitjant territori. Aquesta setmana hem visitat la Fundació Obra Tutelar Agrària per veure els seus conreus i conèixer el seu programa Cultiva i Educa (www.cultivaieduca.org), a Santa Maria del Vallès de Lliçà de Vall. Es tracta d’un dels productors que ens forneixen aliments per les cuines dels nostres menjadors a través de Balart Subirana.

La fundació es dedica al món de l’acollida i la reinserció de menors en situació de risc a partir del treball del camp. El centre –que també té una seu a Lleida– disposa d’una escola reglada on s’acrediten crèdits d’ESO i s’imparteix una titulació en formació agrària. L’Enric ens acompanya per les instal·lacions i ens explica que el seu finançament prové exclusivament dels ingressos de la venda de fruita i verdura.

La finca de Santa Maria del Vallès té cultius de productes de temporada: coliflor, col llombarda, ceba tendra, calçots, enciams, i també nogueres, que se sumen a la producció dels camps de Lleida de blat i blat de moro, alfals, ordi, nous, cebes, etc. Una de les singularitats és el cultiu de la mongeta del ganxet autòctona del Vallès. La collita es du a terme el mes d’agost, i des del taller els joves fan la tria a mà.

Els cultius es basen en l’agricultura integrada, que és aquella que utilitza pràctiques respectuoses amb el medi ambient: adobs orgànics, ús de recursos naturals, conservació del sòl i del paisatge, etc. Entre tots aquests mètodes, destaca el de l’ús de la flor de calèndula per separar cultius: la flor actua com un atractiu pels insectes, que s’hi concentren i alliberen d’aquesta manera els camps cultivats. Amb aquesta tècnica s’evita mètodes químics o més agressius per eradicar plagues i atacs d’insectes.

Els joves participants del programa també treballen amb camps experimentals, que els permeten cultivar diferents productes en format reduït per observar la resposta de les tècniques aplicades.

Sentim especial il·lusió en conèixer les històries personals que hi ha darrera els productes que servim als nens i nenes dels nostres menjadors: històries d’esforç, dedicació, empatia i compromís.

 

Recepta d’ulleres de pasta de full

Ara que ja hem rebaixat una mica els àpats nadalencs tornen a venir de gust els dolços (tot i que segurament a la majoria dels nens i nenes els vénen sempre de gust!).

És per això que us proposem una recepta molt fàcil de fer amb els vostres fills que farà les delícies d’un berenar. Al menjador de l’escola Tagamanent de La Garriga ja ho han provat i els petits cuiners i cuineres s’ho han passat d’allò més bé!

Ulleres de pasta de full i xocolata

Ingredients:

  • 1 làmina de pasta de full
  • Sucre blanc
  • Encenalls de xocolata
  • Ou per pintar

Damunt d’una plata protegida amb paper de forn repartim sucre blanc i hi estenem una làmina de pasta de full. Hi passem el rodet per què el sucre s’enganxi a la làmina, i tornem a posar sucre a la part de sobre de la làmina. Repetim l’operació amb el rodet. Hi distribuïm disseminats els encenalls de xocolata.

Comencem enrotllant la làmina per un costat fins a la meitat, i fem el mateix per l’altra banda. Quan ja tenim la làmina enrotllada per les dues bandes, tallem rodanxes d’1 cm d’amplada, els donem forma d’ulleres i les pintem amb ou batut.

Ho enfornem a 180 graus fins que agafi color.

Vigileu no us les mengeu massa ràpid!

 

Una activitat més enllà de les lletres

Sense por tot es fa possible. Una activitat més enllà de les lletres és el primer projecte del 2017 que Teno proposa de manera global als menjadors als quals donem servei. Hem volgut inaugurar l’any amb una activitat especial que reuneix tots els criteris del nostre projecte pedagògic de menjadors:

  • Treballa de manera específica els valors del respecte i la integració, en aquest cas incorporant els conceptes de “capacitats” i “diferències”: entenem per capacitats les habilitats, facilitats, coses que sabem fer molt bé, que ens fan únics, que ens defineixen, allò que tenim d’especial cadascú de nosaltres, més enllà de què tots som diferents (alguns duem ulleres, altres som alts, altres baixos, etc.).
  • Es basa en el treball en equip i en el procés més enllà del resultat.
  • Permet integrar en una mateixa activitat nens i nenes d’edats i nivells diferents.
  • Fomenta la creativitat, l’expressió artística i la imaginació dels infants.

L’activitat es basa en una frase extreta del llibre de l’Anna Vives Si creus en mi et sorprendré. Pels que encara no la coneixeu, l’Anna Vives és una noia amb síndrome de Down que als 27 anys ha creat la seva pròpia tipografia, que busca representar el col·lectiu de persones discapacitades i reivindicar valors com la igualtat social i el treball en equip. L’ampli abast i repercussió de la tipografia l’ha duta a escriure el llibre i a ser candidata a Català de l’Any 2012.

La frase de l’Anna “Sense por tot es fa possible”, reproduïda sobre cartró i en format gegant utilitzant la seva pròpia tipografia, serà decorada pels nens i nenes segons la seva imaginació i inventiva. El concurs valorarà no només el resultat final, sinó també la disposició de les lletres decorades damunt d’una paret o d’altres suports.

Però sabeu què és el que ens fa més il·lusió? Doncs més enllà de tenir com a membre del jurat a la pròpia Anna Vives, de poder donar el premi d’un gran lot de material per al menjador, de decorar les parets dels nostres menjadors amb peces singulars… el que realment ens emociona és que, mentre facin l’activitat, un gran nombre de nens i nenes catalans parlaran i reflexionaran sobre la importància de ser valents, de no tenir por, de sumar capacitats entre tots per aconseguir coses úniques. Sense adonar-se’n, s’afegiran a la lluita de l’Anna Vives i incorporaran els seus valors.

Amb activitats com aquestes, tots hi guanyem!

 

Visitem els conreus d’Oriol Prats a La Garriga

Comencem el 2017 amb un programa de visites a alguns dels proveïdors que ens proporcionen productes frescos i de proximitat per les cuines dels nostres menjadors.

Ja fa alguns anys que a Teno hem apostat per un projectealimentari que defensi un model saludable que, a la vegada, sigui respectuós amb el medi ambient, amb les tècniques de producció i, fins i tot, amb l’organització i gestió dels propis productors. Aquesta manera d’entendre el nostre projecte alimentari vol anar més enllà d’implementar uns productes i uns processos de cara a les cuines. És per això que hem decidit anar a visitar in situ els conreus, a conèixer els pagesos, a tocar la terra i a olovisita conreu Anna ecològica_brar els productes.

Aquesta setmana hem visitat els conreus de l’Oriol Prats a La Garriga (Vallès Oriental). L’Oriol és un pagès especialitzat en producció ecològica, utilitzant tècniques tradicionals de conreu: ús d’adobs naturals, rotació de conreus per fer descansar la terra, tècniques manuals per damunt de les industrials. Produeix una gran varietat de productes: col, mongeta, ceba, bledes, enciam, etc. Escoltar l’Oriol és aprendre una lliçó única de com les pràctiques d’abans suposen els mètodes del futur. L’Oriol no fa servir productes químics, pesticides o fitohormones i, a banda de buscar una producció de la major qualitat, treballa dia a dia per un ús òptim i sostenible dels recursos naturals, minimitzant l’impacte de la seva activitat en el medi ambient.

L’Oriol és un dels productors que treballa amb Anna Ecològica, una unió de productors catalans amb la certificació de productors de proximitat atorgada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta certificació recull un conjunt de bones pràctiques per part dels productors:

  • Producció de productes frescos, madurats al temps que toca, sense estar a cambres.
  • Vegetals i productes animals que s’han desplaçat pocs quilòmetres des de la terra on han crescut fins al seu consumidor final.
  • Salaris justos pels ramaders i pagesos de la zona.

A Teno ens sentim tranquils, confiats i feliços d’oferir aquests productes als nens i nenes que seuen a les taules dels nostres menjadors.

Sabem que no només estem educant paladars en sabors autèntics i de qualitat, sinó que estem formant futurs adults responsables i conscients del seu entorn.

Utilizamos cookies propias y de terceros para obtener nuestros servicios, recoger información estadística e incluir publicidad. Si continua navegando acepta su instalación y uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en nuestra política de cookies. Política de Cookies