Visitem la cooperativa La Fageda

El passat mes de maig Teno va organitzar una sortida pels alumnes de 5è de Primària de l’escola Pau Vila d’El Papiol a la cooperativa social La Fageda. Aquesta empresa forneix els làctics –iogurts, gelats– que oferim als menús del menjador de l’escola.

La Fageda és una cooperativa integrada per treballadors amb discapacitat intel·lectual, que s’ha convertit en un referent a Catalunya de l’economia social i la producció de proximitat després de 30 anys implantada a Santa Pau (La Garrotxa).

La visita ens va permetre conèixer les instal·lacions que, al llarg de 16 hectàrees, engloben la granja amb 400 vedells i vaques de raça frisona, la sala de munyir, la fàbrica de làctics i de gelats, l’obrador de melmelades i les plantes de compostatge, tractament d’aigües residuals i biomassa.

Els valors que defensa La Fageda són compartits per nosaltres tant des d’un punt de vista alimentari com d’un punt de vista social. A nivell alimentari, Teno defensa els productes de proximitat, dels quals es pot traçar i certificar el seu origen, per la garantia de qualitat que ofereixen ja que respecten tots els processos naturals del medi:

  • Produccions sostenibles que segueixen la lògica estacional i del territori on estan implantades.
  • Productes que es produeixen a prop nostre, de proximitat, evitant agressions mediambientals amb el transport, garantint-ne la frescor i, a la vegada, fomentant l’economia local.
  • Propostes alimentàries naturals, properes al seu origen, amb coccions saludables i poc intervencionistes en els gustos i els colors originals.

A nivell social, ens identifiquem al 100% amb una visió responsable i compromesa amb la nostra comunitat i amb la societat en general, sumant capacitats i potenciant les xarxes locals.

Per tots aquests motius, és un plaer per nosaltres oferir productes de La Fageda a les taules dels nostres menjadors, i sabem de primera mà que els infants també ho gaudeixen. Sortides com les que vam organitzar amb l’escola Pau Vila permeten als alumnes no només descobrir el territori sinó també assimilar la importància de les produccions de proximitat i el valor d’una alimentació de qualitat.

 

Producció agrícola al Papiol: qualitat versus quantitat

Visitem un dels nostres proveïdors de fruita i hortalisses al Papiol. En Ramon Figueras i el seu germà Pere segueixen la tradició familiar a l’explotació de Cal Figueras del Papiol, treballant les terres per donar una producció de fruites i verdures basada en la qualitat per damunt de la quantitat.

Aquest treball de producció de qualitat es tradueix en un conjunt de gestos artesanals amb les collites: a l’hora de collir la fruita i les hortalisses, es realitza una selecció individualitzada dels productes, collint només aquells que estan en el seu punt òptim de maduració; els altres es deixen madurar al camp o a l’arbre.

També, s’esporguen les branques en el moment de creixement de les fruites quan aquestes encara són petites, i se’n deixen una o dues per branca. Aquest procediment, contrari a la producció de quantitat, afavoreix la qualitat del resultat final: les fruites que queden creixeran més gustoses i grans.

Cal Figueras també es caracteritza pel seu compromís en la millora del medi ambient, amb l’aplicació de la tècnica km 0: trasllat mínim, afavorint l’agricultura de proximitat. D’aquesta manera es garanteix la qualitat nutritiva, organolèptica i frescor dels productes. Igualment, la prevenció de plagues i tractament de malalties es fa sense pesticides ni productes químics.

Cal Figueras produeix una àmplia varietat de productes, en quantitats relativament baixes: api, bleda, bròquil, calçot, carxofa del Prat, ceba tendra, cireres del Baix, col, coliflor, coliflor verda, enciam, escarola, fava, figa, maduixot, mongeta tendra, patata, pera, poma, préssec, pruna, tomàquet i albercoc.

En Ramon i en Pere de Cal Figueras serveixen directament als menjadors de Teno més propers, garantint a les taules dels nostres infants un producte de qualitat que ha crescut amb molta cura.

 

Menjadors vius – Programa L’olla a taula

El programa L’olla a taula de Teno Menjadors neix d’una pràctica que vam iniciar fa dos cursos a un terç dels nostres menjadors escolars i que consisteix en deixar que els infants se serveixin directament el plat des de l’olla o safata posada a taula.

Darrerament l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha sistematitzat aquest mètode per l’autonomia i responsabilitat que atorga als infants, i el recolza i fomenta a través de la seva publicació Acompanyar els àpats dels infants. Consells per a menjadors escolars i per a les famílies. Però la realitat és que aquesta pràctica sorgeix de manera natural i espontània quan donem el protagonisme dels àpats als infants.

L’objectiu del programa és doble. D’una banda, es vol respectar els senyals innats d’autoregulació de l’alimentació deixant que l’infant mengi seguint la seva sensació de gana i sacietat, amb una supervisió de màxims i mínims per part dels monitors. D’altra banda, L’olla a taula permet a l’infant assimilar de manera natural els hàbits de comportament a taula:

  • Adquireix competències en l’organització dels plats de tots els companys de la seva taula.
  • Aprèn a respectar el torn de servir-se el plat.
  • Té una actitud autònoma i responsable en relació a les quantitats de menjar que es posa al plat.
  • Es fa conscient de les proporcions adequades d’aliment segons la seva gana.
  • Es fa seu l’ús dels diferents estris de cuina.
  • Identifica el monitor/-a com un acompanyant en l’àpat i no com un cambrer.

L’acompanyament personalitzat a cada menjador

Teno anirà proposant la implementació d’aquest programa a totes les escoles on presta servei. La clau sempre es basa en l’acompanyament personalitzat i en l’adaptació a les necessitats de l’escola. És per aquest motiu que la implementació que hem fet a cada escola ha suposat un procés diferent, després d’un treball de conceptualització i diàleg entre l’escola i Teno per adaptar el programa a cada menjador.

Per a l’escola Montanyans, el programa s’ha dut a terme de manera natural des de P3, ja que és la pràctica alimentària pròpia a la llar d’infants Picarols –del mateix centre–, afavorida per la infraestructura del menjador –taules i cadires baixes pels més petits–. La dimensió del menjador de Montanyans permet que les educadores seguin a taula amb els infants, reforçant així les conductes familiars. També és el model que segueix la llar d’infants Montessori-Palau de Torroella de Montgrí, on aquesta pràctica forma part de la metodologia pedagògica Montessori.

A l’escola L’Amistat el programa s’inicia amb alumnes de 1r. i, en una primera fase d’implementació, els primers plats encara són servits pels monitors, mentre que els segons plats ja són servits directament des de la taula, sota la supervisió d’un responsable setmanal de taula. Per reforçar aquesta figura del responsable de taula, l’escola barreja les edats de cada taula del menjador, generant també actituds de cooperació entre els infants de diferents cursos.

Un altre model és l’adoptat per escoles com Pau Vila, Mas i Perera o El Morsell, que han iniciat el programa L’olla a taula pels alumnes a partir de 3r de Primària, amb l’objectiu de familiaritzar l’equip d’educadors i de cuina amb aquesta pràctica i estendre’l mica en mica cap als cursos inferiors.

Per a totes les escoles que desitgen incorporat aquest programa als seus menjadors Teno ofereix formació especialitzada als equips d’educadors i de cuina, així com el parament de cuina necessari.

 

L’olla a taula i els menjadors vius

Aquesta pràctica s’inscriu dins de les noves metodologies pedagògiques que, cada vegada més, estan inspirant el funcionament de moltes escoles i que, en l’escenari específic dels menjadors, busca crear “menjadors vius”. Un menjador viu és aquell on els adults realitzen un acompanyament a l’àpat respectuós, sense pressions ni coercions i tenint en consideració els gustos i la sensació de gana dels infants. Així, el menjador es converteix en l’espai idoni on els infants, segons la seva edat i capacitat, poden assumir petites responsabilitats i fer-se més autònoms i coherents.

 

Com és un menjador que aplica el programa L’olla a taula?

Hem comprovat que els menjadors que tenen L’olla a taula aconsegueixen millores en els següents aspectes:

L’ambient és harmoniós, més tranquil i relaxat, sense trànsit entre taules i cadires.

Es redueix el malbaratament alimentari.

S’incrementa l’interès per tot tipus d’aliments.

Els infants mengen més i millor.

 

Comprar de manera intel·ligent: el primer pas per una alimentació saludable

La millor estratègia per seleccionar aquells aliments de major qualitat nutricional quan anem al supermercat és la planificació. Us donem algunes eines per què us sigui més fàcil:

  • Pensar quins àpats es faran a casa i per quants membres de la família.
  • Planificar el menú (diari o setmanal), intentant incorporar una gran varietat de grups d’aliments i respectar les racions de consum saludables recomanades.
  • Revisar el rebost i el frigorífic per no comprar productes que encara tenim en suficient quantitat, sobretot en el cas dels productes frescos, evitant així que es facin malbé i reduint les restes.
  • Seleccionar productes de temporada i de proximitat, de millor qualitat nutricional i a més bon preu.
  • Confeccionar una llista dels aliments separada en tres columnes: no peribles (arròs, pasta, conserves, sucre…), frescos (fruita, verdura, carn, peix, lactis…) i congelats. Així farem la compra de manera més ordenada i, si seguim aquest ordre, mantindrem la cadena del fred i aconseguirem conservar millor la qualitat d’alguns productes.
  • Comparar preus, ofertes i la qualitat del producte: data de caducitat o de consum preferent, color i aspecte de les fruites i verdures, olor de la carn i el peix, etc.

Amb aquests consells aconseguirem guanyar temps, diners, més varietat en els nostres plats i satisfer les nostres necessitats nutricionals i les de la nostra família.

Anna Burgués

Dietista col·legiada CAT00660

Responsable de l’àrea nutricional de Teno

 

Utilizamos cookies propias y de terceros para obtener nuestros servicios, recoger información estadística e incluir publicidad. Si continua navegando acepta su instalación y uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en nuestra política de cookies. Política de Cookies