El Món Terrassa: Torna la campanya sense soroll als menjadors escolars

El pròxim 24 d'abril es commemorarà el dia internacional Sense Soroll. Per aquest motiu, l'empresa de menjadors TENO (Temps per l'Educació, la Nutrició i l'Oci) recupera la iniciativa impulsada l'any passat, Sense Soroll, Somrius, enfocada als menjadors escolars. Aprofitant la celebració del dia internacional sense soroll, 24 d’abril i també del 22 al 28 d’abril es fa la setmana sense soroll, promoguda pel departament de Medi Ambient. El projecte vol millorar el confort acústic en els menjadors dels centres escolars en els que ofereixen aquest servei.

Reduir la Contaminació acústica a l'espai del menjador

El soroll i la contaminació acústica als centres escolars és una realitat cada vegada més documentada i que reclama més atenció per part d’educadors i famílies. Un dels espais on aquest aspecte es fa més greu és el menjador. Efectivament, el moment del dinar a les escoles suposa un trencament dels horaris i les normes establertes a l’aula i afavoreix l’esbarjo i la interrelació social dels infants. L’excés de soroll ve donat per la cridòria, per dinàmiques incorrectes i, també, per deficiències estructurals dels espais. Així neix Sense Soroll, Somrius, un projecte estable que té per objectiu la presa de consciència del valor del silenci i l’adquisició d’hàbits acústics respectuosos durant l’estona del menjador, principalment en el moment dels àpats.

La missió de Sense Soroll, Somrius és reduir el volum sonor del menjador de l’escola durant l’estona de l’àpat de manera conscient, interioritzant els beneficis d’alimentar-se en un entorn sense soroll. Es tracta del primer projecte que aposta per un plantejament integral, que s’implementa de manera global i de llarga durada. El projecte s’estructura en diferents actuacions al voltant de la presa de consciència, la formació especialitzada del personal educador, un programa d’activitats a llarg terme amb els infants i, també, un pla de condicionament acústic de cada menjador.

Recollim l’oli de cuina usat a l’Escola Tagamanent

Què hem de fer amb l’oli de cuina usat una vegada hem acabat de cuinar? Els alumnes de l’escola Tagamanent de La Garriga ja saben que s’ha de recollir perquè aquest oli sigui degudament tractat com a residu i reciclar-lo. Gràcies a la iniciativa posada en marxa des de l’escola durant el mes d’octubre, Teno també participarà en aquest projecte recollint l’oli de la cuina amb APINDEP. El projecte pretén treballar per difondre la sostenibilitat ambiental entre els alumnes i en els pròxims mesos s’ampliarà a totes les escoles que gestiona TENO al Vallès Oriental.

L’oli de cuina usat és un dels problemes més importants a tenir en compte pel medi ambient, ja que en l’abocar-lo per la pica de la cuina es barreja amb les aigües residuals i les acaba contaminant. A més, també afecta el sistema de canonades i clavegueram i provoca el mal funcionament de les depuradores d’aigua.

Per treballar en el reciclatge d’oli amb les famílies, la iniciativa també inclou que cada alumne de l’escola rep un “Claki”, una ampolla per guardar residus, amb una boca ben ample i un material resistent per tal de guardar l’oli que s’ha utilitzat a la cuina de casa. Quan el Claki és ple, els alumnes el portaran al contenidor de l’escola, i a canvi rebrà un Claki net i nou. L’oli recollit serà reciclat per a la seva utilització com a biocombustible, que pot ser reutilitzat en els vehicles dièsel.

Col·laborem ocupant a persones amb risc d’exclusió laboral

Per dur a terme la iniciativa, hem comptat amb l’ajuda d’APINDEP, una cooperativa d’iniciativa social que treballa per millorar la vida de les persones amb discapacitat, de les seves famílies i d’altres col·lectius amb risc d’exclusió social. Una vegada al mes, APINDEP s’encarrega del buidatge dels contenidors a les escoles, del transport de les ampolles plenes d’oli, recuperat, del rentat de les ampolles i del seu retorn a les escoles una vegada han estat netejades i a punt per a ser reutilitzades. Amb la campanya de recollida d’oli usat a les escoles, ajudem a donar ocupació a persones amb risc d’exclusió laboral seguint amb el  compromís de TENO per a la implicació social.

CLAKI amb Seny22

                                                                                                                   

Contra el malbaratament d’aliments

Una tercera part dels aliments que generem es malbaraten al llarg de tota la cadena alimentària. A Catalunya, en malbaratem al voltant de 35 Kg per persona i any. El menjar és un recurs realment valuós, però ens costa de recordar-ho en la nostra vida quotidiana. Les conseqüències del malbaratament tenen un gran impacte social i una important petjada ecològica, produint un increment de les emissions de CO2 a l’atmosfera. 

Amb un mínim nivell de conscienciació podem contribuir a canviar els nostres hàbits de consum. Sota aquesta premissa, l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló, amb la col·laboració de les AMPAs de les escoles del territori, ha impulsat un projecte d’aprofitament dels excedents dels menjadors escolars de la seva població. Com a responsables del servei de cuina de l’Escola Colònia Güell, TENO forma part d’aquest projecte, reduint el malbaratament alimentari i aprofitant els excedents per a persones en situació de risc social.

Com reaprofitem el menjar?

Des de TENO ens comprometem a, un cop acabat el servei, conservar les racions sobrants de la cuina de l'escola en recipients unidosi, el mateix dia que s’han generat, i a garantir la normativa vigent en matèria de seguretat alimentària en el procés de cuinat i emmagatzematge dels aliments.

L’Ajuntament és l’encarregat de proporcionar el material necessari per a l’aprofitament dels aliments (recipients unidosi, contenidors isotèrmics, plaques eutèctiques amb líquid refrigerant per al transport, termòmetre...) i documents de control (etiquetes, albarans...) per tal que l’emmagatzematge i el transport dels aliments s’efectuï amb garanties de seguretat des de la cuina de l'escola fins a les dependències d’Aliments Solidaris, l’entitat encarregada de distribuir gratuïtament les racions a les persones beneficiàries. Serveis Socials determinarà qui seran els beneficiaris d’aquests plats.  

 

NoMalbaratament cartell br

 

 

 

 

 

 

Acaba el cicle d'espectacles educatius de la titella Mill el Conill a les escoles

La presentació oficial d’en Mill el Conill, el personatge de Teno, s’ha dut a terme al llarg dels mesos de març i abril en un cicle d’espectacles educatius conduïts per la titellaire i contacontes professional Clara Algaba amb l’ajuda de la titella d’en Mill el Conill.

En Mill és un conill blanc de la Mediterrània. S’alimenta dels productes de temporada que troba als horts dels nostres proveïdors, tots de proximitat: pastanagues, bledes, espinacs, bròquils, mongeta tendra, herbes fresques, i també fruita com els plàtans i les pomes. El seu nom prové del llinatge dels cereals més sans, a la base de la piràmide alimentària: mill, quinoa, ordi, civada. En Mill és, en definitiva, un personatge natural, saludable, proper i molt simpàtic, que vol trobar la complicitat i amistat amb les nenes i nens dels nostres menjadors recordant-los d’una manera amable que la salut, el benestar i el creixement feliç van de la mà amb l’alimentació.

El cicle d’espectacles educatius amb la titella d’en Mill s’ha mostrat a una vintena d’escoles a tot Catalunya. Amb una durada d’uns 30 minuts per cada espectacle, en Mill i el cuiner Botifarrot han buscat els aliments més saludables i els productes de proximitat per oferir el millor menú als menjadors. També, l’espectacle ha incidit en la importància de reduir el soroll al menjador, en benefici d’un millor benestar dels infants i en el marc del nostre projecte Sense Soroll, Somrius. Els infants de les escoles s’han entusiasmat amb la titella i tots volien acariciar-li les orelles i apropar-s’hi. 

Amb aquest cicle Teno vol consolidar una activitat professionalitzada i d’alt valor artístic com és l’espectacle educatiu que anualment s’ofereix a totes les escoles. L’espectacle s’adapta i personalitza cada any –aquest any amb la incorporació de la titella d’en Mill, que servirà de fil conductor també per altres activitats i projectes de Teno–.

  miriam 374

 20180319 134024

miriam 402

miriam 415

 

 

 

 

 

Gran èxit d'assistència a la presentació de Sense Soroll, Somrius

El passat 24 d’abril va tenir lloc la presentació pública del projecte Sense Soroll, Somrius, un projecte que té per objectiu la presa de la consciència del valor del silenci i l’adquisició d’hàbits acústics respectuosos durant l’estona del menjador. La missió de Sense Soroll, Somrius és reduir el volum sonor del menjador de l’escola durant l’estona de l’àpat de manera conscient, interioritzant els beneficis d’alimentar-se en un entorn sense soroll. Es tracta del primer projecte que aposta per un plantejament integral, que s’implementa de manera global i de llarga durada. El projecte s’estructura en diferents actuacions al voltant de la presa de consciència, la formació especialitzada del personal educador, un programa d’activitats a llarg terme amb els infants i, també, un pla de condicionament acústic de cada menjador.

L’acte, concebut com una taula rodona, ha volgut argumentar i emmarcar el projecte a partir de les veus d’experts dels diferents àmbits que tracten el tema del soroll en l’entorn infantil i juvenil. Així, l’àmbit pedagògic ha estat representat per Lina Espel i Cesca Rodríguez-Arias, directora i mestra de l’escola La Rosella. L’àmbit de salut s’ha fet present a través de la Teresa Ribalta, directora general adjunta de Fundació Orienta. També s’ha donat veu a la part tècnica de la gestió del soroll, amb Juan Carlos Martín de l’empresa Acústica Integral, amb la qual Teno ha firmat un acord de col·laboració per dur a termes millores acústiques als menjadors. Finalment, Carles López, responsable d’Avaluació i Gestió de Contaminació Acústica del Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica de la Generalitat de Catalunya ha donat el punt de vista institucional i ha ofert dades de la gravetat del soroll en les diferents ciutats catalanes. Tots ells han parlat des de diferents àmbits mostrant que aquest problema ha de ser abordat de manera integral i conjunta per oferir una solució global.

L’acte es va ubicar de manera simbòlica la Biblioteca de Catalunya, un espai de silenci enmig del bullici de la ciutat, exemplificant la nostra voluntat de recuperar espais de benestar i sense soroll. Els assistents, responsables d’escoles i d’ampes, periodistes i professionals del sector van seguir atentament les presentacions de cada ponent i van celebrar la posada en marxa d’un projecte únic en l’àmbit dels menjadors escolars.

Trobareu més informació de Sense Soroll, Somrius a https://www.teno.cat/ca/sense-sorolls-somrius.html

 

 Fotos RP 180424 9

 Fotos RP 180424 6

Fotos RP 180424 3

Fotos RP 180424 2

 

 

 

 

Utilizamos cookies propias y de terceros para obtener nuestros servicios, recoger información estadística e incluir publicidad. Si continua navegando acepta su instalación y uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en nuestra política de cookies. Política de Cookies