Sense Soroll, Somrius

 

El soroll i la contaminació acústica als centres escolars és una realitat cada vegada més documentada i que reclama més atenció per part d’educadors i famílies. Un dels espais on aquest aspecte es fa més greu és el menjador. Efectivament, el moment del dinar a les escoles suposa un trencament dels horaris i les normes establertes a l’aula i afavoreix l’esbarjo i la interrelació social dels infants. L’excés de soroll ve donat per la cridòria, per dinàmiques incorrectes i, també, per deficiències estructurals dels espais.

Així neix Sense Soroll, Somrius, un projecte estable que té per objectiu la presa de consciència del valor del silenci i l’adquisició d’hàbits acústics respectuosos durant l’estona del menjador, principalment en el moment dels àpats.

Sense Soroll, Somrius és un projecte ambiciós i de llarga trajectòria, que concebem amb una mirada integral i que volem implementar a totes les nostres escoles. La seva missió és reduir el volum sonor del menjador de l’escola durant l’estona de l’àpat de manera conscient interioritzant els beneficis d’alimentar-se en un entorn sense soroll.

La implementació del projecte s’estructura en quatre eixos:

A

 

1. SENSIBILITZACIÓ

La presa de consciència sobre l’impacta negatiu del soroll i els problemes derivats de la contaminació acústica és a la base de la implementació de Sense Soroll, Somrius. Per això, conèixer de manera específica els hàbits del personal del menjador en termes de to de veu, actitud i resposta davant un excés de soroll és indispensable per determinar les línies d’actuació i les pautes d’implementació del projecte.

A

 

2. FORMACIÓ ESPECÍFICA AL PERSONAL

Sense Soroll, Somrius és un projecte d’implementació a llarg terme. Per això, és necessari que el personal de menjador disposi dels recursos pedagògics necessaris per facilitar l’adquisició de nous hàbits i de conscienciació per part dels infants. Fem formació a mida, un punt de partida fonamental.

A

 

3. EDUCACIÓ PEDAGÒGICA

En funció de les necessitats particulars de cada menjador i del seu equip d’educadors es dissenya una proposta d’activitats pedagògiques concebuda per una aplicació a llarg termini, en temps diferents, per tal de crear hàbits i incorporar en el dia a dia la reducció de la contaminació acústica.

A

 

4. MILLORES ESTRUCTURALS

Elaborem una diagnosi dels elements físics que contaminen acústicament el menjador, com ara les potes de les cadires i les taules, els estris de cuina, les portes, així com dels elements arquitectònics i estructurals. Es fa una proposta d'adequació a partir de la diagnosi: col·locant taps o “sabates” a cadires i taules, afegint estovalles a l’hora dels menús, fent tractament de sostres, entre d’altres. Les intervencions realitzades no suposaran cap despesa addicional per part de les escoles.

Per dur a terme aquestes accions hem establert complicitats i acords amb institucions i empreses rellevants en l’àmbit científic-mèdic, pedagògic i tècnic.

A

La missió del projecte no és només aconseguir un so adequat i respectuós a l’hora de l’àpat després de fer una dinàmica específica, sinó que els infants en prenguin consciència: volem reduir el soroll sempre perquè tothom, tant infants com adults, ha comprovat i detectat que mengem millor, ens entenem millor, ens sentim més a gust quan hi ha menys soroll.

El projecte es presenta públicament en un acte el dimarts 24 d’abril en el marc de la Setmana Sense Soroll, mostrant l’experiència pilot que s’ha dut a terme en un dels menjadors de Teno i llançant el tret de sortida per implementar-lo a la resta de menjadors.

Us podeu descarregar el dossier de premsa del projecte aquí.

Si voleu rebre més informació sobre el projecte, poseu-vos en contacte amb nosaltres a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

A

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir els nostres serveis, recollir informació estadística i incloure publicitat. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.