Projecte "Jo em serveixo!"

Una pràctica natural

El programa Jo em serveixo de Teno neix d’una pràctica que duem a terme en una bona part dels nostres menjadors escolars i que consisteix en deixar que els infants se serveixin directament el plat des de la safata posada a taula.

Darrerament l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha sistematitzat aquest mètode per l’autonomia i responsabilitat que atorga als infants, i el recolza i fomenta a través de la seva publicació Acompanyar els àpats dels infants. Consells per a menjadors escolars i per a les famílies. Però la realitat és que aquesta pràctica sorgeix de manera natural i espontània quan donem el protagonisme dels àpats als infants.

 

Què perseguim

L’objectiu del programa és doble. D’una banda, es vol respectar els senyals innats d’autoregulació de l’alimentació deixant que l’infant mengi seguint la seva sensació de gana i sacietat.

D’altra banda, Jo em serveixo permet a l’infant assimilar de manera natural els hàbits de comportament a taula:

  • Adquireix competències en l’organització dels plats de tots els companys de la seva taula.
  • Aprèn a respectar el torn de servir-se el plat.
  • Té una actitud autònoma i responsable en relació amb les quantitats de menjar que es posa al plat.
  • Es fa conscient de les proporcions adequades d’aliment segons la seva gana.
  • Es fa seu l’ús dels diferents estris de cuina.
  • S’identifica el monitor/-a com un acompanyant en l’àpat i no com un cambrer.

 Com s’aplica el programa

Si voleu saber com duem a terme el programa a les nostres escoles, i quina és la transformació que viu un menjador que aplica Jo em serveixo!, poseu-vos en contacte amb nosaltres i us ho explicarem.

Trobareu la informació ampliada sobre el projecte Jo Em Serveixo! al nostre bloc d'actualitat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir els nostres serveis, recollir informació estadística i incloure publicitat. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.