D'equipatge l'esperança

 

D’equipatge l’esperança és el projecte que Teno treballa transversalment als seus menjadors el curs 2017-2018 i que posa la mirada en les vides dels nens i nenes refugiats que viuen als camps de Grècia.

 

D’equipatge l’esperança vol adreçar una mirada solidària i empàtica a la vida quotidiana dels camps, treballant conceptes com l’amistat, l’esperança, la família o els drets humans. Per conduir aquesta reflexió, i seguint la línia que vam encetar amb Sense por tot es fa possible, hem decidit treballar amb l’ONG Open Cultural Center www.openculturalcenter.org, que ens ha acompanyat en aquest viatge.

 

Amb D’equipatge l’esperança Teno consolida un tipus de projecte amb valors que produeix cada curs per ser treballat i desenvolupat de manera conjunta a tots els menjadors. Aquests projectes tenen uns trets comuns basats en els criteris del programa pedagògic de Teno:

  • Treballen de manera específica valors ètics com el respecte a la diferència, la integració, la solidaritat o la responsabilitat.
  • Es basen en el treball en equip i en el procés més enllà del resultat.
  • Permeten integrar en una mateixa activitat nens i nenes d’edats i nivells diferents.
  • Fomenten la creativitat, l’expressió artística i la imaginació dels infants.
  • Permeten la col·laboració amb una institució o entitat externa experta en la matèria que dóna solidesa al projecte i el fa gran més enllà de les pròpies escoles.
A

Una de les accions més importants en el marc del projecte ha estat el cicle de xerrades que els menjadors de Teno han acollit durant una mica més d’un mes, conduïdes per la ONG Open Cultural Center. La xerrada ha contextualitzat geogràficament el conflicte de Síria i ha explicat a les aules la vida dels nens als camps de refugiats de Grècia. En Gerard, membre voluntari de l’ONG, ha mostrat imatges i explicat en primera persona el treball que les organitzacions no governamentals duen a terme als camps.

Per introduir el projecte, Teno ha fet arribar a cada escola una maleta viatgera carregada d’elements per treballar el tema de la vida quotidiana als camps de refugiats. Dins la maleta, el llibre Amic meu!, editat per la ONG Open Cultural Center, posa veu a diferents històries de nens refugiats que han dibuixat el seu passat, el seu present i el seu futur. El llibre s’estructura en quatre parts: la vida a Síria, de Síria a Grècia, la vida en un camp de refugiats i el futur. Acompanyant el llibre, el dossier pedagògic proposa diferents activitats segons cicle educatiu per treballar el tema dels nens als camps. Les escoles de Teno han aprofitat per aprofundir en aquest tema tan dramàtic des d’un punt de vista empàtic i esperançador. Alhora, i coincidint amb el Dia Escolar de la Pau i la No Violència, els nens i nenes han reflexionat sobre els valors vinculats a la pau i la convivència.

El projecte ha continua amb una segona fase basada en la creativitat i l’expressió de tots els infants proposant-los plasmar els valors i idees que han après en el suport més pedagògic que existeix: un joc. Així, cada menjador ha fet un treball de reflexió al voltant dels temes o valors que més han interessat els infants i, a partir d’aquí, han dissenyat i construït un joc: un puzle gegant, un joc de memòria, unes bitlles amb missatges, un joc d’estratègia, un dòmino gegant, etcètera. Durant el procés, els infants han reflexionat sobre els camps de refugiats i això ha inspirat uns treballs molt acurats i, realment, fabricats amb molt d’amor. Aquests jocs integraran a partir del curs que ve el Bagul de la solidaritat de Teno, una maleta gegant que itinerarà per totes les escoles i donarà la oportunitat a tots els nens dels menjadors de reviure de nou aquest tema malauradament tan actual.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir els nostres serveis, recollir informació estadística i incloure publicitat. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.