Contra el malbaratament d’aliments

Una tercera part dels aliments que generem es malbaraten al llarg de tota la cadena alimentària. A Catalunya, en malbaratem al voltant de 35 Kg per persona i any. El menjar és un recurs realment valuós, però ens costa de recordar-ho en la nostra vida quotidiana. Les conseqüències del malbaratament tenen un gran impacte social i una important petjada ecològica, produint un increment de les emissions de CO2 a l’atmosfera. 

Amb un mínim nivell de conscienciació podem contribuir a canviar els nostres hàbits de consum. Sota aquesta premissa, l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló, amb la col·laboració de les AMPAs de les escoles del territori, ha impulsat un projecte d’aprofitament dels excedents dels menjadors escolars de la seva població. Com a responsables del servei de cuina de l’Escola Colònia Güell, TENO forma part d’aquest projecte, reduint el malbaratament alimentari i aprofitant els excedents per a persones en situació de risc social.

Com reaprofitem el menjar?

Des de TENO ens comprometem a, un cop acabat el servei, conservar les racions sobrants de la cuina de l'escola en recipients unidosi, el mateix dia que s’han generat, i a garantir la normativa vigent en matèria de seguretat alimentària en el procés de cuinat i emmagatzematge dels aliments.

L’Ajuntament és l’encarregat de proporcionar el material necessari per a l’aprofitament dels aliments (recipients unidosi, contenidors isotèrmics, plaques eutèctiques amb líquid refrigerant per al transport, termòmetre...) i documents de control (etiquetes, albarans...) per tal que l’emmagatzematge i el transport dels aliments s’efectuï amb garanties de seguretat des de la cuina de l'escola fins a les dependències d’Aliments Solidaris, l’entitat encarregada de distribuir gratuïtament les racions a les persones beneficiàries. Serveis Socials determinarà qui seran els beneficiaris d’aquests plats.  

 

NoMalbaratament cartell br

 

 

 

 

 

 

Acaba el cicle d'espectacles educatius de la titella Mill el Conill a les escoles

La presentació oficial d’en Mill el Conill, el personatge de Teno, s’ha dut a terme al llarg dels mesos de març i abril en un cicle d’espectacles educatius conduïts per la titellaire i contacontes professional Clara Algaba amb l’ajuda de la titella d’en Mill el Conill.

En Mill és un conill blanc de la Mediterrània. S’alimenta dels productes de temporada que troba als horts dels nostres proveïdors, tots de proximitat: pastanagues, bledes, espinacs, bròquils, mongeta tendra, herbes fresques, i també fruita com els plàtans i les pomes. El seu nom prové del llinatge dels cereals més sans, a la base de la piràmide alimentària: mill, quinoa, ordi, civada. En Mill és, en definitiva, un personatge natural, saludable, proper i molt simpàtic, que vol trobar la complicitat i amistat amb les nenes i nens dels nostres menjadors recordant-los d’una manera amable que la salut, el benestar i el creixement feliç van de la mà amb l’alimentació.

El cicle d’espectacles educatius amb la titella d’en Mill s’ha mostrat a una vintena d’escoles a tot Catalunya. Amb una durada d’uns 30 minuts per cada espectacle, en Mill i el cuiner Botifarrot han buscat els aliments més saludables i els productes de proximitat per oferir el millor menú als menjadors. També, l’espectacle ha incidit en la importància de reduir el soroll al menjador, en benefici d’un millor benestar dels infants i en el marc del nostre projecte Sense Soroll, Somrius. Els infants de les escoles s’han entusiasmat amb la titella i tots volien acariciar-li les orelles i apropar-s’hi. 

Amb aquest cicle Teno vol consolidar una activitat professionalitzada i d’alt valor artístic com és l’espectacle educatiu que anualment s’ofereix a totes les escoles. L’espectacle s’adapta i personalitza cada any –aquest any amb la incorporació de la titella d’en Mill, que servirà de fil conductor també per altres activitats i projectes de Teno–.

  miriam 374

 20180319 134024

miriam 402

miriam 415

 

 

 

 

 

Gran èxit d'assistència a la presentació de Sense Soroll, Somrius

El passat 24 d’abril va tenir lloc la presentació pública del projecte Sense Soroll, Somrius, un projecte que té per objectiu la presa de la consciència del valor del silenci i l’adquisició d’hàbits acústics respectuosos durant l’estona del menjador. La missió de Sense Soroll, Somrius és reduir el volum sonor del menjador de l’escola durant l’estona de l’àpat de manera conscient, interioritzant els beneficis d’alimentar-se en un entorn sense soroll. Es tracta del primer projecte que aposta per un plantejament integral, que s’implementa de manera global i de llarga durada. El projecte s’estructura en diferents actuacions al voltant de la presa de consciència, la formació especialitzada del personal educador, un programa d’activitats a llarg terme amb els infants i, també, un pla de condicionament acústic de cada menjador.

L’acte, concebut com una taula rodona, ha volgut argumentar i emmarcar el projecte a partir de les veus d’experts dels diferents àmbits que tracten el tema del soroll en l’entorn infantil i juvenil. Així, l’àmbit pedagògic ha estat representat per Lina Espel i Cesca Rodríguez-Arias, directora i mestra de l’escola La Rosella. L’àmbit de salut s’ha fet present a través de la Teresa Ribalta, directora general adjunta de Fundació Orienta. També s’ha donat veu a la part tècnica de la gestió del soroll, amb Juan Carlos Martín de l’empresa Acústica Integral, amb la qual Teno ha firmat un acord de col·laboració per dur a termes millores acústiques als menjadors. Finalment, Carles López, responsable d’Avaluació i Gestió de Contaminació Acústica del Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica de la Generalitat de Catalunya ha donat el punt de vista institucional i ha ofert dades de la gravetat del soroll en les diferents ciutats catalanes. Tots ells han parlat des de diferents àmbits mostrant que aquest problema ha de ser abordat de manera integral i conjunta per oferir una solució global.

L’acte es va ubicar de manera simbòlica la Biblioteca de Catalunya, un espai de silenci enmig del bullici de la ciutat, exemplificant la nostra voluntat de recuperar espais de benestar i sense soroll. Els assistents, responsables d’escoles i d’ampes, periodistes i professionals del sector van seguir atentament les presentacions de cada ponent i van celebrar la posada en marxa d’un projecte únic en l’àmbit dels menjadors escolars.

Trobareu més informació de Sense Soroll, Somrius a https://www.teno.cat/ca/sense-sorolls-somrius.html

 

 Fotos RP 180424 9

 Fotos RP 180424 6

Fotos RP 180424 3

Fotos RP 180424 2

 

 

 

 

El projecte “Sense Soroll, somrius” protagonista als mitjans de comunicació

Tot just acabem de tancar el curs 2017-2018, un curs que per Teno ha suposat el llançament del projecte “Sense Soroll, somrius”, nascut amb l’objectiu de prendre consciència del valor del silenci i l’adquisició d’hàbits acústics respectuosos durant l’estona del menjador.

Pel que fa a la seva repercussió mediàtica, el balanç no pot ser més satisfactori. El País, La Vanguardia, Diari Ara,TV3,BTV... són només una mostra dels mitjans que s’han interessat pel projecte i han publicat el seu punt de vista, en alguns casos, ampliat amb entrevistes a la direcció de Teno.

Pel que fa als missatges, s’ha incidit en la idea que la contaminació acústica provoca en els infants problemes de memòria, de concentració, d’aprenentatge i insomni, a més d’afectar l’estat d’ànim. Així mateix, s’ha destacat que Sense Sorroll, somrius, és un projecte pioner, amb una visió integral que abraça l’assessorament a les escoles però també les millores tècniques com ara sistemes d’insonorització al menjador i la formació del personal.

Ens sentim, per tant, molt satisfets, ja que constatem que els mitjans han sabut copsar molt bé la finalitat del projecte. No podem fer res més que agrair-los la seva implicació. Tot plegat, ens anima a continuar treballant-hi el proper curs.

Trobareu més informació de Sense Soroll, Somrius a https://www.teno.cat/ca/sense-sorolls-somrius.html

 El pais

 ARA

 La Vanguardia

aparicio tv3

aparicio btv

 

 

 

 

Surt la nova edició de Tenotícies 2018

El mes d’abril ha vist la llum la nova edició de la nostra revista Tenotícies pel curs 2017-2018. Amb aquesta edició consolidem aquest projecte gràfic que serveix anualment de punt de trobada de famílies i educadors al voltant de l’espai del menjador. Tenotícies és un aparador de les activitats que fem al llarg del curs i una oportunitat d’explicar amb més detall alguns dels nostres programes pedagògics i de visualitzar amb imatges tots els tallers i activitats que fan les escoles.

Tenotícies té unes seccions fixes que permeten copsar tant l’activitat pedagògica com l’alimentària de Teno. El reportatge es dedica a cada edició al projecte amb valors que s’ha dut a terme en totes les escoles de manera transversal i que implica cada curs la col·laboració externa amb una entitat o institució que treballi amb el valor social sobre el que tracta el projecte. Aquest curs “D’equipatge l’esperança” ha permès a totes les nenes i nens dels menjadors de Teno de descobrir que els valors travessen fronteres i que els infants refugiats són com nosaltres.

Les pàgines centrals es destinen a cada edició a la mostra d’activitats realitzades als menjadors, fent un repàs d’algunes de les activitats més rellevants i proposant un recull visual d’imatges de diferents escoles.

Un altre apartat que s’ha convertit en un clàssic és el de les entrevistes. Cada any entrevistem una cuinera i una monitora de dos menjadors diferents, fent parlar així la veu de l’experiència i el dia a dia amb els infants. En aquesta edició hem parlat amb la Maria del Mar Balaguer, coordinadora de l’escola Amistat de Figueres i amb la Maria Àngels Berrocal, cuinera de l’escola Tagamanent i que aquest any es jubila després de 16 anys treballant a l’escola.

Finalment, cada Tenotícies vol donar una mirada a la part alimentària del nostre servei, donant protagonisme als nostres proveïdors o a la qualitat dels nostres productes, entre d’altres aspectes. En aquesta edició hem volgut explicar-vos la feina que hi ha darrera de fer un bon menú escolar: una història “cuinada” de la mà dels diferents professionals que intervenen en el procés de garantir cada dia un menú saludable als plats de les nenes i els nens. També hem aprofitat per explicar amb detall el programa L’olla a taula, que fem a gran part dels nostres menjadors i que consisteix en deixar que els infants se serveixin directament el plat des de la safata posada a la taula.

Esperem que la gaudiu!

 

 pgina revista a

 pgina revista b

portada revista

 

 

 

Mill el Conill, la nova mascota de Teno

Ja feia temps que a Teno donàvem voltes a la necessitat d’incorporar al nostre equip una mascota en forma de personatge que incorporés tots els valors que defensem i que intentem transmetre en el nostre servei: producte de temporada i de proximitat, respecte mediambiental, educació viva i activa als menjadors. És així com ha nascut en Mill el Conill, un personatge carismàtic i ple de sentit que entra a formar part de moltes de les nostres activitats i projectes.

En Mill és un conill blanc de la Mediterrània. S’alimenta dels productes de temporada que troba als horts dels nostres proveïdors, tots de proximitat: pastanagues, bledes, espinacs, bròquils, mongeta tendra, herbes fresques, i també fruita com els plàtans i les pomes. El seu nom prové del llinatge dels cereals més sans, a la base de la piràmide alimentària: mill, quinoa, ordi, civada. En Mill és, en definitiva, un personatge natural, saludable, proper i molt simpàtic, que vol trobar la complicitat i amistat amb les nenes i nens dels nostres menjadors recordant-los d’una manera amable que la salut, el benestar i el creixement feliç van de la mà amb l’alimentació.

Per concebre en Mill hem anat a buscar la col·laboració d’una de les creadores de personatges infantils més conegudes a Catalunya, la il·lustradora Àfrica Fanlo www.africafanlo.com. L’Àfrica ha sabut captar les nostres voluntats i les ha materialitzat en un personatge que representa perfectament els valors de Teno.

En Mill el Conill està cridat a passejar-se sovint pels menjadors de Teno, i a convertir-se en un referent per tots els infants. La seva primera aparició pública es farà en la gira de Mill el Conill L’espectacle, una producció pròpia de Teno que itinerarà per tots els menjadors de la mà d’una titellaire professional i de la titella d’en Mill, representada fidelment gràcies a les mans hàbils de la creadora de titelles Angelina Puig. La gira està prevista a partir del mes de març i durà una estona de rialles, simpatia i, també, educació en bons hàbits alimentaris per tots els infants d’infantil dels menjadors de Teno.

 

Però en Mill també apareixerà en altres suports: els fulls de menús de Teno, on donarà cada mes consells nutricionals i altres informacions, i el nou catàleg que Teno ha dissenyat per presentar els seus serveis a les escoles.!

 

MILL EL CONILL 1

 MILL EL CONILL 5

 MILL EL CONILL 3

MILL EL CONILL 2

Comença el projecte D'equipatge l'esperança als menjadors de Teno

Ens fa molta il·lusió presentar-vos el projecte pedagògic que volem treballar aquest curs amb una quinzena dels nostres menjadors i que hem titulat "D’equipatge l’esperança".

Recollint la tradició del curs anterior en el treball dels valors i les capacitats amb el projecte Sense por tot es fa possible, enguany volem posar la nostra mirada en les vides dels nens i nenes refugiats que viuen als camps de Grècia. D’equipatge l’esperança vol adreçar una mirada solidària i empàtica a la vida quotidiana dels camps, treballant conceptes com l’amistat, l’esperança, la família o els drets humans. Per conduir aquesta reflexió, i de la mateixa manera que el curs passat vam anar de la mà de l’Anna Vives, hem decidit treballar amb l’ONG Open Cultural Center www.openculturalcenter.org, que ens acompanyarà en aquest viatge.

Per introduir el projecte, Teno ha fet arribar a cada escola una maleta viatgera carregada d’elements per treballar el tema de la vida quotidiana als camps de refugiats.

Dins la maleta, el llibre Amic meu!, editat per la ONG Open Cultural Center, posa veu a diferents històries de nens refugiats que han dibuixat el seu passat, el seu present i el seu futur. El llibre s’estructura en quatre parts: la vida a Síria, de Síria a Grècia, la vida en un camp de refugiats i el futur.

Acompanyant el llibre, el dossier pedagògic proposa diferents activitats segons cicle educatiu per treballar el tema dels nens als camps. Les escoles de Teno han aprofitat per aprofundir en aquest tema tan dramàtic des d’un punt de vista empàtic i esperançador. Alhora, i coincidint amb el Dia Escolar de la Pau i la No Violència, els nens i nenes han reflexionat sobre els valors vinculats a la pau i la convivència.

Una de les accions més importants en el marc del projecte ha estat el cicle de xerrades que els menjadors de Teno han acollit durant una mica més d’un mes, conduïdes per la ONG Open Cultural Center.

La xerrada ha contextualitzat geogràficament el conflicte de Síria i ha explicat a les aules la vida dels nens als camps de refugiats de Grècia. En Gerard, membre voluntari de l’ONG, ha mostrat imatges i explicat en primera persona el treball que les organitzacions no governamentals duen a terme als camps.

El projecte continua amb una segona fase que potencia la creativitat i l’expressió de tots els infants proposant-los plasmar els valors i idees que han après en el suport més pedagògic que existeix: un joc.

Acompanyeu-nos en aquest viatge cap a l’esperança!

 

Pau vila1

 IMG 20180206 WA0006

 IMG 4848

IMG 4893

IMG 4899

MAS I PERERA DIA DE LA PAU

foto maletes a oficina

 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir els nostres serveis, recollir informació estadística i incloure publicitat. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies. Política de Cookies