Visitem Cultiva i Educa

Seguim trepitjant territori. Aquesta setmana hem visitat la Fundació Obra Tutelar Agrària per veure els seus conreus i conèixer el seu programa Cultiva i Educa (www.cultivaieduca.org), a Santa Maria del Vallès de Lliçà de Vall. Es tracta d’un dels productors que ens forneixen aliments per les cuines dels nostres menjadors a través de Balart Subirana.

La fundació es dedica al món de l’acollida i la reinserció de menors en situació de risc a partir del treball del camp. El centre –que també té una seu a Lleida– disposa d’una escola reglada on s’acrediten crèdits d’ESO i s’imparteix una titulació en formació agrària. L’Enric ens acompanya per les instal·lacions i ens explica que el seu finançament prové exclusivament dels ingressos de la venda de fruita i verdura.

La finca de Santa Maria del Vallès té cultius de productes de temporada: coliflor, col llombarda, ceba tendra, calçots, enciams, i també nogueres, que se sumen a la producció dels camps de Lleida de blat i blat de moro, alfals, ordi, nous, cebes, etc. Una de les singularitats és el cultiu de la mongeta del ganxet autòctona del Vallès. La collita es du a terme el mes d’agost, i des del taller els joves fan la tria a mà.

Els cultius es basen en l’agricultura integrada, que és aquella que utilitza pràctiques respectuoses amb el medi ambient: adobs orgànics, ús de recursos naturals, conservació del sòl i del paisatge, etc. Entre tots aquests mètodes, destaca el de l’ús de la flor de calèndula per separar cultius: la flor actua com un atractiu pels insectes, que s’hi concentren i alliberen d’aquesta manera els camps cultivats. Amb aquesta tècnica s’evita mètodes químics o més agressius per eradicar plagues i atacs d’insectes.

Els joves participants del programa també treballen amb camps experimentals, que els permeten cultivar diferents productes en format reduït per observar la resposta de les tècniques aplicades.

Sentim especial il·lusió en conèixer les històries personals que hi ha darrera els productes que servim als nens i nenes dels nostres menjadors: històries d’esforç, dedicació, empatia i compromís.

 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir els nostres serveis, recollir informació estadística i incloure publicitat. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies. Política de Cookies