Jo em serveixo!: Empoderem els infants

L’espai del migdia i el menjador escolar ofereixen una gran oportunitat per implementar pedagogia d’una manera lúdica i treballar hàbits socials, d’higiene i alimentaris d’una manera natural entre l’alumnat. El programa Jo em serveixo!, que combina de manera ideal el desenvolupament d’aquests hàbits,  consisteix a deixar que els infants se serveixin directament el plat des de la safata posada a taula. Una iniciativa que portem implementant des de fa 4 anys al 90% dels nostres menjadors escolars. Descobreix les claus del seu èxit! 

 Quin és el nostre objectiu?
Des de Teno cerquem una doble finalitat. D’una banda, es vol respectar els senyals innats d’autoregulació de l’alimentació deixant que l’infant mengi seguint la seva sensació de gana i sacietat. D’altra banda, Jo em serveixo! Li permet assimilar de manera natural els hàbits de comportament a taula com adquirir competències en l’organització dels plats de tots els companys de la seva taula o  aprendre a respectar el torn de servir-se el plat. Es fomenta una actitud autònoma i responsable en relació amb les quantitats de menjar que es posa al plat, fer-se conscient de les proporcions adequades d’aliment segons la seva gana i es fa seu l’ús dels diferents estris de cuina. 
Aquest programa es realitza sempre sota la supervisió i ajuda de l’equip de monitoratge, encarregat de fer l’acompanyament al llarg de tot el servei i comprovar que tots els infants se serveixen i dinen les quantitats adequades.
 
Com s’aplica el programa?
En primer lloc, els infants paren taula destriant els utensilis adients segons el menú del dia. A continuació l’equip de monitors i monitores de menjador  o personal de cuina serveix damunt de les taules les olles o recipients amb el primer plat. Tot respectant el torn de servir-se, cada infant s’omple el plat segons la seva sensació de gana i sacietat, sempre sota la supervisió i ajuda dels educadors infantils. El procés es repeteix amb el segon plat i les postres.
 
Com és un menjador amb el programa Jo em serveixo!?
Hem comprovat que els menjadors escolars que compten amb Jo em serveixo!, aconsegueixen importants  millores. L’ambient és més tranquil i relaxat, reduint el trànsit entre taules i cadires, ja que els monitors de lleure guanyen temps per l’acompanyament dels infants en detriment d’haver de servir el menjar, augmentant el valor pedagògic de la figura del monitor de menjador escolar. Es redueix el malbaratament alimentari i s’incrementa l’interès per tota mena d’aliments. En conclusió, els infants mengen més i millor!!
 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir els nostres serveis, recollir informació estadística i incloure publicitat. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.