Nova guia de l’alimentació saludable a l’etapa escolar- Recomanacions i Tendències

L’Agència de Salut Pública de Catalunya, ASPCAT, va presentar el passat dimarts dia 30 de juny la nova guia de L’alimentació saludable en l’etapa escolar, en la que s’han actualitzat tant recomanacions alimentàries i dietètiques per als infants, com aspectes vinculats a la sostenibilitat mediambiental de l’alimentació.

A continuació, i com a empresa dedicada al servei de menjadors escolars des de fa gairebé 30 anys, per una banda volem repassar els aspectes més destacats de la guia i com Teno ho aplica, i per l’altra identificar les noves recomanacions i tendències en l’alimentació en l’etapa escolar.

Cal destacar que aquesta nova guia vol promoure uns objectius que no són fàcils d’assolir i que s’han d’implementar de manera progressiva. Amb aquesta finalitat, des de Teno celebrem xerrades informatives, consensuem menús amb les AMPAs i fem activitats pedagògiques vinculades.

Amistat 1T Menjador hbits 11 2

 

Primerament, entre els aspectes a subratllar, ens trobem amb la importància de reduir l’impacte ambiental associat al consum d’aliments, sigui potenciant els aliments frescos o mínimament processats, de temporada, de producció local i de venda de proximitat, com evitar el malbaratament d’aliments i de la reducció de residus plàstics.

A Teno ja treballem des de fa temps en convertir l’espai del migdia i el menjador escolar en un entorn sostenible. Els nostres menús compten amb productes frescos i de temporada i mantenim una estreta relació amb els nostres proveïdors de proximitat per tal de contrastar que compleixen la normativa ambiental vigent. A més apropem als infants els valors ambientals amb el projecte transversal de Planeta Menjador.

En segon lloc, es fa una sèrie de recomanacions per als menús a l’escola, fent especial atenció als menús adaptats per a situacions especials i d’atenció a la diversitat, per motius de salut (al·lèrgies, celiaquia...) o per motius ètics o religiosos (sense de carn de porc, sense aliments d’origen animal) i es faciliten exemples. El projecte alimentari de TENO segueix un model flexible i inclusiu que ja contempla les adaptacions de menú necessàries per als infants, sigui pel motiu que sigui.

També es dóna gran protagonisme, com a tercer aspecte destacable, al moment dels àpats en general, com a transmissors de valors i hàbits. L’equip de Teno som conscients de la importància de garantir un programa d’hàbits en el nostre projecte pedagògic que inclou iniciatives com l’Espai del raspall, per adquirir hàbits d’higiene, Respect!, per desenvolupar valors relacionals o Planeta Menjador, sobre sostenibilitat i residus.

En quart lloc, se subratlla el protagonisme dels infants en la participació del procés alimentari, com a estratègia en l’adquisició de bons hàbits. Als menjadors escolars de Teno hem implementat iniciatives com Jo em serveixo!, que permet a les criatures guanyar autonomia per servir-se i per autoregular-se les quantitats de menjar, o Fem el menú, per aprendre sobre els grups d’aliments.                                                                                                  

Un cinquè aspecte és que la guia ha incorporat nous exemples de programacions de menús mensuals de tres i cinc dies per a les temporades de fred i de calor, així com per a menús adaptats (sense gluten, vegetarians, etc.) i suggeriments culinaris per a ambdues temporades. La dietista de Teno fa una proposta de menú mensual en detriment del menú de temporada, i amb les corresponents derivacions atenent les particularitats de cada centre. El motiu és que el menú mensual prioritza l’estacionalitat dels productes.

En sisè lloc, es vol fomentar tot el relacionat amb la sostenibilitat -productes de temporada, venda de proximitat i producció local, Peix de pesca sostenible, envasos reciclables- i es donen idees per evitar el malbaratament alimentari. Des de Teno treballem per implementar les mesures que facin més sostenibles els nostres menjadors escolars: des dels proveïdors i productes de proximitat, reduir residus al menjador oferint iogurt a granel, gerres d’aigua d’osmosi i estovalles i tovallons de roba, passant per l’eficiència energètica a la cuina, entre d’altres. Com a eines per combatre el malbaratament alimentari apliquem:

  • Reducció contaminació acústica menjador. Projecte Sense Soroll Somrius. Està demostrat que un espai harmoniós i calmat potencia uns àpats complets amb infants concentrats.
  • L’ús de plats en comptes de safates. Donat que es manté millor la temperatura dels aliments i no se serveixen tots de cop. Alhora, permet als i les alumnes ajustar la ració del segon plat a la gana que tenen després d’haver menjat el primer.
  • Jo em serveixo! Projecte que potencia que els infants s’autoregulin les racions.
  • Equip de monitoratge conscienciat. Són una peça clau per educar els infants sobre com evitar el malbaratament del menjar.
  • Peces de fruita més petites. Facilitar les quantitats adequades per evitar llençar-ne.

Per últim, s’han incorporat més idees i propostes per ajudar a augmentar l’activitat física diària, tant a l’entorn familiar com escolar. El programa d’activitats de TENO té en compte les recomanacions de la guia per garantir un sa exercici.

Canvis en les freqüències setmanals dels grups d’aliments recomanats pels menús escolars

A la nova guia s’ha arribat a un consens en les noves freqüències dels grups d’aliments recomanats pels menús setmanals del menjador escolar, augmentant la presència de llegums i hortalisses i reduint la de carns.

Als menús escolars dissenyats per la dietista de TENO és una tendència que ja portem posant en pràctica des de fa diversos cursos. De fet, al gener vam participar en un article de El Pais en referència a l’anunci del consistori d’Ada Colau sobre la reducció del consum de carn vermella als menjadors escolars dels centres educatius de la ciutat de Barcelona

A la nova guia es potencia el consum de llegums, sobretot en segons plats i es redueix el de peix, carn i ous. La freqüència de precuinats passa de 3 a màxim 2 cops al mes.

Una novetat a destacar és la desaparició del pa blanc, a partir d’ara el pa ha de ser integral i es recomana que la pasta i l’arròs també.

Per contra d’anteriors tendències, els productes ecològics els tracta com un valor afegit però remarcant que tant aquests com els de producció convencional són igual de segurs i nutritius.

Finalment fa menció als beneficis dels menús vegetarians i vegans, que s'han de poder oferir.

Podeu consultar la Guia completa aquí!

infografia

 

Etiquetes: Alimentació, Menjador escolar, Alimentació saludable

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir els nostres serveis, recollir informació estadística i incloure publicitat. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.