Menjadors Escolars: idees creatives i delicioses pels tastets (II)

Aquest mes d’abril cadascun dels equips de cuina dels nostres #menjadorsescolars han cuinat noves idees pels tastets dels infants. L’origen del tastet de Teno és oferir a l’alumnat, un cop per trimestre,  un aperitiu per introduir textures diverses, nous aliments i receptes d’altres cultures.

Per norma general es dissenya un mateix tastet  que se serveix a tots els menús escolars. Aquesta primavera, hem volgut descobrir les idees pel tastet dels equips de cuina de cada menjador escolar.  Totes aquestes receptes viatjaran de forma itinerant pels nostres menjadors durant el curs vinent! A  continuació, us mostrem la seva creativitat i “savoir  faire”. Un fort aplaudiment per les cuineres i cuiners! Enhorabona i bon profit!

Segona tanda de propostes: MORSELL, TAGAMANENT  I ISIDRE MARTÍ

Escola Morsell-  Pingüins de Mozzarella// Cuinera: Victoria

IMG 20210427 WA0030

fitxa recepta tastet EL MORSELL

Escola Tagamanent-  Brandada de Bacallà // Cuinera: Mª Carme

fitxa recepta tastet TAGAMANENT IMG 5684

Escola Isidre Martí-  Batut de plàtan // Cuinera: Alícia

fitxa recepta tastet ISIDRE MARTÍIMG 20210427 WA0018

 

 

Menjadors Escolars: idees creatives i delicioses pels tastets (I)

Aquest mes d’abril cadascun dels equips de cuina dels nostres #menjadorsescolars han cuinat noves idees pels tastets dels infants. L’origen del tastet de Teno és oferir a l’alumnat, un cop per trimestre,  un aperitiu per introduir textures diverses, nous aliments i receptes d’altres cultures.

Per norma general es dissenya un mateix tastet  que se serveix a tots els menús escolars. Aquesta primavera, hem volgut descobrir les idees pel tastet dels equips de cuina de cada menjador escolar.  Totes aquestes receptes viatjaran de forma itinerant pels nostres menjadors durant el curs vinent! A  continuació, us mostrem la seva creativitat i “savoir  faire”. Un fort aplaudiment per les cuineres i cuiners! Enhorabona i bon profit!

Comencem amb una primera tanda: 

Escola Pau Vila Parets- Cistella de Primavera // Cuinera: Yolanda

fitxa recepta tastet PAU VILA PARETSIMG 20210427 WA0007

Escola El Drac- Guacamole // Cuinera: Arlet

fitxa recepta tastet EL DRACIMG 20210427 WA0040

Escola Santa Anna- Bolonyesa de soja texturitzada // Cuineres: Ana i Olga

fitxa recepta tastet SANTA ANNAIMG 20210427 WA0033

 

 

Les Postres de Sant Jordi: Crema catalana i maduixots

Crema Catalana amb MaduixotsAquest any si que podrem celebrar la diada de Sant Jordi a les escoles! Mentre les parades de llibres i de roses decoren els carrers, i felicitem els Jordis i les Jordines, l’espai del migdia s’omple de les noves versions de la llegenda del drac, llibres i treballs manuals. I avui posarem a les les taules dels menjadors escolars unes postres casolanes fàcils i saboroses. 

La crema catalana són unes postres típiques de Catalunya, però també en podem trobar variants arreu d'Europa. Tot i així, la d'aquí no porta ni clares d'ou ni nata, sinó que s'utilitza el midó per a espessir. S'aromatitza amb canyella o pell de llimona, però mai amb vainilla, com seria el cas de la variant francesa. 

Amb la seva textura suau, normalment va acompanyada amb una cruixent capa de sucre cremat per sobre, però sempre hi ha lloc per a una mica d’imaginació! Per aquest San Jordi, nosaltres us proposem decorar amb la frescor i la vermellor dels maduixots.

Recepta Crema Catalana


INGREDIENTS:
1 litre de llet (podem reemplaçar per beguda vegetal)
6 rovells d’ou
75 g de sucre
40 g de midó (podem reemplaçar per maizena)
1 canó de canyella
La pela d’una llimona


PROCEDIMENT:
Comencem barrejant 200 dl de llet, el sucre i el midó i ho reservem.
Posem al foc la resta de la llet amb la pela de la llimona i el canó de canyella.
Just abans que comenci a arrancar el bull, afegim la barreja que teníem reservada i no parem de remenar (aquest punt és important, ja que és fàcil que s'enganxi o que es facin grumolls).
Un cop veieu que ja està espessa, l’aboquem en bols individuals i la deixem refredar.

Ara només queda decorar-la amb sucre cremat, amb maduixes, amb pinya torrada a la paella i tallada molt petitona, amb uns trossets de galetes...

Boníssima!

Menjadors Escolars- Tastet d'hamburguesa de quinoa i verdures

Una forma divertida i fàcil de menjar nous aliments i que els infants troben atractives i saboroses són les hamburgueses. Als menjadors escolars volem educar el paladar mitjançant la introducció de nous plats i cada trimestre oferim un tastet en format d’aperitiu al menú escolar.
Al segon trimestre hem cuinat la barqueta d’hamburguesa de quinoa i verdures, una deliciosa hamburguesa vegetal que ha tingut molt bona rebuda entre l’alumnat.
La quinoa és un pseudocereal, i té un sabor bastant bàsic i la seva textura és semblant a la del cuscús. La quinoa aporta nutrients de qualitat. Conté hidrats de carboni d’absorció lenta, fibra i proteïna vegetal d’alt valor biològic. A més conté àcid fòlic, vitamina E, potassi, magnesi, ferro i fòsfor. Visca la Quinoa!

IMG 20210204 WA0004tastet quinoa burguer

Tastet d’hamburguesa de Quinoa i verdures.tastet hamburguesa quinoa morsell

Recepta Menjador Escolar: Croquetes de pollastre i pernil

Les croquetes són un dels plats més estimats per a tothom i també pels infants i els encanta als monitors i monitores del menjador escolar. Amb totes les variants possibles que es poden fer, és gairebé impossible no trobar-ne una que agradi. Popularment es creu que és una feina lenta, la de cuinar croquetes, però realment és ràpid!

Per això, avui us compartim la recepta de croquetes de pollastre i pernil que utilitzem a l'espai del menjador escolar de TENO.

Croquetes1

INGREDIENTS:

  • 1 ceba gran
  • 1 pit de pollastre cuit (planxa, rostit, a l’ast, del caldo...)
  • 50 gr. de pernil
  • 75 gr. de mantega
  • 150 gr. de farina
  • 600 gr. de llet (També podem posar 600 gr. de beguda vegetal, o la meitat de llet i l'altra meitat de brou, com preferiu més o el que tingueu en el moment)
  • Oli d’oliva, sal, pebre i nou moscada

 

PROCEDIMENT:

Comencem tallant el pollastre i el pernil en talls molt petits, igual que la ceba, la qual també es podria picar. Ho deixem per reservar, tot per separat, de la mateixa manera que els altres ingredients que també pesarem i reservarem per separat. 

Mentrestant, posem en una cassola l’oli d’oliva i sofregim la ceba. Un cop cuita traiem l’excés d’oli i afegim la mantega. Quan aquesta estigui pràcticament desfeta i afegim el pernil, perquè pugui deixar anar tot el seu sabor. 

Croquetes2IMG 20210119 184639IMG 20210120 200054IMG 20210120 204149

 

Seguidament, afegim la farina de cop i comencem a remenar (roux). Ha de coure uns 3 o 4 minuts abans d'afegir la llet (o el brou, com es prefereix). S'ha de tenir en compte que estigui fred o a temperatura ambient, però mai calent, així s'evitaran els grumolls. En aquest moment també afegim la sal, el pebre i una mica de nou moscada, al gust.

Finalment, afegim el pollastre mentre remenem, i ja veureu que es desenganxa de la paret de la cassola. És el moment de cobrir-ho amb paper film a pell, que toqui la massa de la croqueta així no es farà la crosta típica. Deixem reposar com a mínim 24 hores i després ja podem fer les boles i fregir-les (farina, ou i pa ratllat). 

I si el pollastre i el pernil no acaben de ser del vostre gust, sempre es poden fer, amb les mateixes quantitats, de rap, gambes, bolets, verdures, o qualsevol ingredient que vulgueu experimentar-hi! Fàcil i boníssimes!

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir els nostres serveis, recollir informació estadística i incloure publicitat. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.