Surt la nova edició de Tenotícies 2018

El mes d’abril ha vist la llum la nova edició de la nostra revista Tenotícies pel curs 2017-2018. Amb aquesta edició consolidem aquest projecte gràfic que serveix anualment de punt de trobada de famílies i educadors al voltant de l’espai del menjador. Tenotícies és un aparador de les activitats que fem al llarg del curs i una oportunitat d’explicar amb més detall alguns dels nostres programes pedagògics i de visualitzar amb imatges tots els tallers i activitats que fan les escoles.

Tenotícies té unes seccions fixes que permeten copsar tant l’activitat pedagògica com l’alimentària de Teno. El reportatge es dedica a cada edició al projecte amb valors que s’ha dut a terme en totes les escoles de manera transversal i que implica cada curs la col·laboració externa amb una entitat o institució que treballi amb el valor social sobre el que tracta el projecte. Aquest curs “D’equipatge l’esperança” ha permès a totes les nenes i nens dels menjadors de Teno de descobrir que els valors travessen fronteres i que els infants refugiats són com nosaltres.

Les pàgines centrals es destinen a cada edició a la mostra d’activitats realitzades als menjadors, fent un repàs d’algunes de les activitats més rellevants i proposant un recull visual d’imatges de diferents escoles.

Un altre apartat que s’ha convertit en un clàssic és el de les entrevistes. Cada any entrevistem una cuinera i una monitora de dos menjadors diferents, fent parlar així la veu de l’experiència i el dia a dia amb els infants. En aquesta edició hem parlat amb la Maria del Mar Balaguer, coordinadora de l’escola Amistat de Figueres i amb la Maria Àngels Berrocal, cuinera de l’escola Tagamanent i que aquest any es jubila després de 16 anys treballant a l’escola.

Finalment, cada Tenotícies vol donar una mirada a la part alimentària del nostre servei, donant protagonisme als nostres proveïdors o a la qualitat dels nostres productes, entre d’altres aspectes. En aquesta edició hem volgut explicar-vos la feina que hi ha darrera de fer un bon menú escolar: una història “cuinada” de la mà dels diferents professionals que intervenen en el procés de garantir cada dia un menú saludable als plats de les nenes i els nens. També hem aprofitat per explicar amb detall el programa L’olla a taula, que fem a gran part dels nostres menjadors i que consisteix en deixar que els infants se serveixin directament el plat des de la safata posada a la taula.

Esperem que la gaudiu!

 

 pgina revista a

 pgina revista b

portada revista

 

 

 

Mill el Conill, la nova mascota de Teno

Ja feia temps que a Teno donàvem voltes a la necessitat d’incorporar al nostre equip una mascota en forma de personatge que incorporés tots els valors que defensem i que intentem transmetre en el nostre servei: producte de temporada i de proximitat, respecte mediambiental, educació viva i activa als menjadors. És així com ha nascut en Mill el Conill, un personatge carismàtic i ple de sentit que entra a formar part de moltes de les nostres activitats i projectes.

En Mill és un conill blanc de la Mediterrània. S’alimenta dels productes de temporada que troba als horts dels nostres proveïdors, tots de proximitat: pastanagues, bledes, espinacs, bròquils, mongeta tendra, herbes fresques, i també fruita com els plàtans i les pomes. El seu nom prové del llinatge dels cereals més sans, a la base de la piràmide alimentària: mill, quinoa, ordi, civada. En Mill és, en definitiva, un personatge natural, saludable, proper i molt simpàtic, que vol trobar la complicitat i amistat amb les nenes i nens dels nostres menjadors recordant-los d’una manera amable que la salut, el benestar i el creixement feliç van de la mà amb l’alimentació.

Per concebre en Mill hem anat a buscar la col·laboració d’una de les creadores de personatges infantils més conegudes a Catalunya, la il·lustradora Àfrica Fanlo www.africafanlo.com. L’Àfrica ha sabut captar les nostres voluntats i les ha materialitzat en un personatge que representa perfectament els valors de Teno.

En Mill el Conill està cridat a passejar-se sovint pels menjadors de Teno, i a convertir-se en un referent per tots els infants. La seva primera aparició pública es farà en la gira de Mill el Conill L’espectacle, una producció pròpia de Teno que itinerarà per tots els menjadors de la mà d’una titellaire professional i de la titella d’en Mill, representada fidelment gràcies a les mans hàbils de la creadora de titelles Angelina Puig. La gira està prevista a partir del mes de març i durà una estona de rialles, simpatia i, també, educació en bons hàbits alimentaris per tots els infants d’infantil dels menjadors de Teno.

 

Però en Mill també apareixerà en altres suports: els fulls de menús de Teno, on donarà cada mes consells nutricionals i altres informacions, i el nou catàleg que Teno ha dissenyat per presentar els seus serveis a les escoles.!

 

MILL EL CONILL 1

 MILL EL CONILL 5

 MILL EL CONILL 3

MILL EL CONILL 2

Comença el projecte D'equipatge l'esperança als menjadors de Teno

Ens fa molta il·lusió presentar-vos el projecte pedagògic que volem treballar aquest curs amb una quinzena dels nostres menjadors i que hem titulat "D’equipatge l’esperança".

Recollint la tradició del curs anterior en el treball dels valors i les capacitats amb el projecte Sense por tot es fa possible, enguany volem posar la nostra mirada en les vides dels nens i nenes refugiats que viuen als camps de Grècia. D’equipatge l’esperança vol adreçar una mirada solidària i empàtica a la vida quotidiana dels camps, treballant conceptes com l’amistat, l’esperança, la família o els drets humans. Per conduir aquesta reflexió, i de la mateixa manera que el curs passat vam anar de la mà de l’Anna Vives, hem decidit treballar amb l’ONG Open Cultural Center www.openculturalcenter.org, que ens acompanyarà en aquest viatge.

Per introduir el projecte, Teno ha fet arribar a cada escola una maleta viatgera carregada d’elements per treballar el tema de la vida quotidiana als camps de refugiats.

Dins la maleta, el llibre Amic meu!, editat per la ONG Open Cultural Center, posa veu a diferents històries de nens refugiats que han dibuixat el seu passat, el seu present i el seu futur. El llibre s’estructura en quatre parts: la vida a Síria, de Síria a Grècia, la vida en un camp de refugiats i el futur.

Acompanyant el llibre, el dossier pedagògic proposa diferents activitats segons cicle educatiu per treballar el tema dels nens als camps. Les escoles de Teno han aprofitat per aprofundir en aquest tema tan dramàtic des d’un punt de vista empàtic i esperançador. Alhora, i coincidint amb el Dia Escolar de la Pau i la No Violència, els nens i nenes han reflexionat sobre els valors vinculats a la pau i la convivència.

Una de les accions més importants en el marc del projecte ha estat el cicle de xerrades que els menjadors de Teno han acollit durant una mica més d’un mes, conduïdes per la ONG Open Cultural Center.

La xerrada ha contextualitzat geogràficament el conflicte de Síria i ha explicat a les aules la vida dels nens als camps de refugiats de Grècia. En Gerard, membre voluntari de l’ONG, ha mostrat imatges i explicat en primera persona el treball que les organitzacions no governamentals duen a terme als camps.

El projecte continua amb una segona fase que potencia la creativitat i l’expressió de tots els infants proposant-los plasmar els valors i idees que han après en el suport més pedagògic que existeix: un joc.

Acompanyeu-nos en aquest viatge cap a l’esperança!

 

Pau vila1

 IMG 20180206 WA0006

 IMG 4848

IMG 4893

IMG 4899

MAS I PERERA DIA DE LA PAU

foto maletes a oficina

 

L'Olla a taula a l'escola Pau Vila de Parets del Vallès

Ja fa alguns mesos que al menjador de l’escola municipal Pau Vila de Parets del Vallès apliquem el programa L’Olla a Taula amb els alumnes a partir de 2n de primària.

Aquesta escola se suma a la vintena de menjadors que tenim i que ja fa temps que apliquen aquest mètode que fomenta l’autonomia i responsabilitat dels infants al deixar-los servir directament el plat a taula, regulant ells mateixos les quantitats en funció de la seva gana.

L’Olla a Taula aporta beneficis directes tant en la salut dels nens i nenes com en l’ambient del propi menjador. D’una banda, quan els nens i nenes se serveixen directament el plat estan escoltant els senyals físics del seu organisme i, també, implicant-se responsablement en la seva pròpia alimentació. D’altra banda, aquestes actituds responsables afavoreixen un millor ambient al menjador: més silenci i més respecte que es tradueixen en un entorn més agradable on dinar.

 

Els alumnes de Pau Vila han rebut el programa amb molt interès i de manera natural i intuïtiva s’han adaptat a les noves dinàmiques: un responsable de taula, amb l’ajuda dels monitors i monitores, coordina el servei de cada plat. Cada infant, per ordre, es va servint el plat –practicant també la destresa amb alguns estris, ja que el cullerot requereix d’una certa tècnica ;) –. Els monitors i monitores del menjador s’han sorprès agradablement en veure que plats que tradicionalment “costen” (com la crema de verdures) són molt ben acceptats ja que es vinculen a actituds responsables de cada infant. Així, el fet de deixar que cadascú decideixi les quantitats afavoreix que s’hi interessin i, sobretot, que els plats quedin ben escurats!

 

 

 

Teno participa a la Commemoració del 25è aniversari de Fundació Ecom

El passat mes de desembre Teno va participar a l’acte commemoratiu dedicat a les empreses col·laboradores de la Fundació Ecom. Aquesta organització, referent a Catalunya en la integració laboral de persones amb discapacitat física, ha atès durant aquests 25 anys un total de 23.573 persones i ha gestionat 20.300 ofertes de feina. 

Sota el lema ‘Esborrem barreres. Creem Oportunitats’, ECOM va reunir a l’Hotel SB Glow de Barcelona alguns representants de les empreses que col·laboren en la integració professional de persones amb discapacitat física.

Va ser un plaer per Teno formar part d’aquest acte, corroborant el nostre compromís amb la societat i amb tots els col·lectius en risc d’exclusió.

 

 

 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir els nostres serveis, recollir informació estadística i incloure publicitat. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies. Política de Cookies