Respect! El projecte propi i transversal del menjador escolar de TENO

El projecte Respect! pren forma al segon trimestre del curs al menjador escolar, amb activitats dirigides que faciliten el respecte entre l’alumnat. D’aquesta manera, i de la mà de l’equip de monitors i monitores de menjador, es vol prevenir el bullying i promoure les relacions basades en el respecte personal.

L’espai del migdia, com les hores lectives a l’escola o les activitats extraescolars engloben les dimensions física i temporal on arrelen les relacions interpersonals entre infants. Sovint, per corregir actituds errònies, es treballen programes de resolució de conflictes i detecció d’assetjament escolar, que poden ser molt valuosos en moments i situacions determinades, un cop esgotades altres vies. Des dels menjadors escolars TENO, volem naturalitzar i normalitzar les bones relacions entre infants, amb l’objectiu de construir uns circuits de relació basats en l’estima pels altres i per un mateix.

Durant aquest nou trimestre escolar realitzarem diferents activitats al voltant del respecte, la bona comunicació (saber escoltar i respectar el torn de paraula, saber demanar, saber disculpar-se, saber elogiar, saber rebre elogis, etc.), les conductes assertives, els hàbits i les rutines (puntualitat, respecte al torn de paraula, realització de feines/deures, etc.), a més de la gestió positiva dels conflictes. 

D’aquesta manera, els infants aprendran a comunicar-se fomentant el diàleg, l’escolta activa i el llenguatge no verbal, expressant els sentiments, les emocions o els pensaments propis amb convenciment, però respectant els altres.

Respect  Respect2

L'espai del Menjador escolar es guarneix de Nadal

Ja estem a les portes del Nadal, i tot i que aquest any serà atípic, als menjadors escolars TENO es viuen aquests dies amb gran il·lusió, tant per part de l’equip de monitors i monitores de menjador, l’equip de cuina i l’alumnat.  

Per això, l’esperit nadalenc d'enguany és més present que mai als menjadors escolars, amb activitats i projectes diversos per tal d’engrescar els infants.

Al nostre perfil d'instagram trobaràs més imatges de les activitats de Nadal! Segueix-nos!

IMG 20201217 WA0018        IMG 20201216 WA0046

IMG 20201204 WA0025       IMG 20201204 WA0005

IMG 20201216 WA0011       IMG 20201214 WA0036

       

L’Aventura de les Emocions, el nou superaliment dels menjadors escolars

L’Aventura de les Emocions és el nou programa pedagògic que TENO està posant en pràctica als menjadors escolars durant aquest curs. A través de contes, jocs, l’expressió corporal i els treballs manuals- i amb el guiatge de l’equip de monitors/es de menjador - s’acompanya als infants en el seu desenvolupament emocional. Per facilitar eines pedagògiques relacionades, l’equip professional de Teno està rebent una formació de sis setmanes sobre intel·ligència emocional i organitzada per l’Escola EFA.
Aquest any és ple d’emocions intenses i d’incertesa. Després del confinament, i amb les noves mesures de seguretat a les escoles , fa que sigui més necessari fer un incís en el món emocional dels infants i cal que ho treballem a l’espai del menjador escolar. L’educació emocional afecta el desenvolupament de l’alumnat: incentiva la seva motivació, predisposa a actituds més positives, millora les seves relacions i facilita millors resultats acadèmics.
A TENO volem desenvolupar-ho i, de la mà dels/les monitors/es de menjador, els més petits aprendran a descobrir els seus sentiments i saber gestionar-los correctament, a través de metodologies actives, vivencials i participatives, enfocades al procés de reflexió, cohesió de grup, aprenentatge cooperatiu i al protagonisme infantil.

LES ACTIVITATS
Una de les formes més pràctiques i divertides per expressar les emocions és a través dels contes, jocs, l'expressió corporal i els treballs manuals.
Els contes
Triar i explicar un conte per engegar el fil conductor.

Els treballs manuals
Proposar fer treballs manuals en grup. Creiem que necessiten el contacte amb altres iguals i saber fer treballs en comú.

L’expressió corporal i els jocs
Una manera més dinàmica i lúdica per gestionar emocions amb llenguatge no verbal i lleure.

Entre les diverses activitats que estem implementant a l’espai del migdia, trobem El monstre de colors, on els infants posen color a les seves emocions fent treballs manuals i dibuixos relacionats, per aprendre a identificar-les i gestionar-les. Fotos: Escola Tagamanent (La Garriga)

tagamanent 4tagamanent 3tagamanent 5

O aprofitar les celebracions com Halloween per crear personatges com el Fantasma Menjapors. Una dinàmica per animar als nens a ser conscients i expressar les seves pors i jugar a alliberar-se. Fotos: Escola Santa Anna (Premià de Dalt)

Santa Anna menjapor 2Santa Anna menjapor 1Santa Anna menjapor 3

Per aconseguir que un nen creixi, en tota la dimensió de la paraula, no n’hi ha prou amb l’adquisició de coneixements. Generar un clima emocional positiu al menjador escolar també influirà de forma decisiva en el seu desenvolupament. Si l’educació ha de ser un procés d’aprenentatge per a la vida, les emocions són molt importants i les hem de tenir en compte.

“Educar la ment sense educar el cor, no és educació en absolut”. Aristòtil.  

Tastet d’Hummus de Remolatxa i Cigrons

L’espai del migdia és ideal per aprendre a conèixer nous aliments, sabors i textures. A Teno, mitjançant eines pedagògiques, acompanyem als infants en l’aventura de créixer i aprendre. El tastet és un aperitiu que oferim trimestralment als menjadors escolars amb l’objectiu d’engrescar els infants en la descoberta del seu propi paladar.

L’aprenentatge es desenvolupa dins del mateix menjador escolar on l’alumnat, amb el suport de l’equip de monitoratge , comparteix àpats i descobreix noves receptes i aliments de proximitat. El format del tastet permet als infants, de forma lliure i autònoma, provar noves fórmules i productes per tal d’enriquir el seu ventall gustatiu.

remolatxa ingredients

 

remolatxa hummus 1


Aquesta tardor hem proposat el Tastet d’Hummus de cigrons i remolatxa, una versió renovada amb un producte de proximitat, la remolatxa, força desconeguda pels menuts. Un sabor dolç i un color llampant, que ben segur criden la seva atenció. Però a més la remolatxa és un aliment especialment ric en antioxidants i en vitamines C i B, potassi i carotens, és energètic i té un alt contingut en ferro.

Ingredients
Cigró cuit
Remolatxa fresca
All
Comí
Llimona
Oli d’oliva
Sal

Preparació
Colem el cigró i guardem l'aigua per anar afegint un cop triturem els ingredients.
Bullim i trossegem la remolatxa , pelem l'all i fem el suc de les llimones.
En un recipient fondo posem els cigrons, la remolatxa ratllada, l’all, l’oli, la sal, el comí i el suc de la llimona. Ho passem tot per el trituradora i anem afegint l'aigua de la cocció, fins a tenir la textura desitjada.
Ho podem acompanyar de bastonets de pastanaga, cogombre o pa.

Divendres 20 de novembre servirem l’hummus de remolatxa als nostres menjadors escolars. Bon profit!

 remolatxa hummus 2

Teno i els menjadors escolars a l'Ofici d'Educar de Catalunya Ràdio

Aquest dissabte passat, 31 d'octubre, vàrem participar en el programa de l'Ofici d'Educar, que condueix la periodista Elisabet Pedrosa, sobre la situació del sector dels menjadors escolars.

Podeu escoltar el programa sencer dedicat als menjadors escolars aquí

IMG 20201020 WA0012

 

Les empreses de menjadors escolars han fet un gran esforç per adaptar-se al projecte educatiu de cada escola i als espais de cada centre (des d'un gimnàs fins a un vestíbul o la mateixa aula) i als continus canvis de normatives. La majoria de monitors de menjador expliquen que els infants el que troben més a faltar són les abraçades, i per aquesta raó Teno Menjadors ha creat el projecte Aventura de les emocions per ajudar les criatures a expressar-se com se senten, a l'Espai migdia.

 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir els nostres serveis, recollir informació estadística i incloure publicitat. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.