Una revetlla de Sant Joan segura i festiva!

La revetlla de Sant Joan és una nit màgica per celebrar, sigui en família i/o amb amics, l’arribada de l’estiu. Aquest divendres 19 de juny vàrem acomiadar un curs escolar ben estrany, on l’activitat educativa i també la dels menjadors escolars es va veure escapçada a mitjans de març per la crisi sanitària. Ara doncs, arriba el moment de donar pas a l’estiu i celebrar-ho.

A les mesures de seguretat habituals per gaudir de la nit més curta de l’any amb cura i seny, enguany cal contemplar-ne de noves. A continuació us reproduïm els consells de protecció civil i prevenció per la seguretat amb la pirotècnia. Els petards, cal utilitzar-los amb precaució. Aquests consells bàsics us ajudaran a viure una revetlla sense ensurts.

Mesures de protecció per a la COVID-19
Celebra una festa de Sant Joan única, en grups reduïts de persones (familiars o amics). Evita les festes amb aglomeracions de gent. Mantingues les mesures de protecció i higiene per prevenir contagis, com l’ús de mascareta, la distància física entre les persones, la rentada de mans amb aigua i sabó. Si fas ús de pirotècnia,  no facis servir el gel hidroalcohòlic: són incompatibles. Evita compartir menjar i estris a l’hora dels àpats.

Compra de petards

Quan anem a comprar petards, cal tenir en compte el següent: Assegureu-vos de comprar els productes pirotècnics homologats en un establiment autoritzat i deixeu-vos assessorar per un professional. Recordeu que també es poden comprar petards en línia i recollir-los a la botiga amb cita prèvia per evitar aglomeracions. I sempre seguiu les mesures d’higiene i protecció establertes a l’establiment.

 

Consells per a manipular els petards

Abans de manipular els petards cal llegir les instruccions de cada article. Sobretot no us guardeu petards a les butxaques. En encendre els petards: No subjecteu els petards amb les mans. No poseu els petards a prop de la cara ni del cos. Utilitzeu mitjans segurs per encendre el material pirotècnic: metxes i similars. Enceneu sempre la metxa per l’extrem, perquè us doni temps d’enretirar-vos. Si un petard no s’encén bé, no el toqueu fins al cap de mitja hora i remulleu-lo.

On encendre els petards amb seguretat

No llanceu coets ni petards a menys de 500 metres de zones boscoses. No llanceu mai petards contra ningú. Als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres. No encengueu cap petard dins les cases. No llanceu ni manipuleu petards des de balconades ni finestres. Tingueu cura del mobiliari urbà a l’hora de llençar un petard.

Bona revetlla de sant Joan 2020!
Font: Protecció Civil

2 consells revetlles sant joan 2020 carrusel.jpg 1069589618

5 consells revetlles sant joan 2020 carrusel.jpg 1069589618

6 consells revetlles sant joan 2020

7 consells revetlles sant joan 2020

Producte de proximitat: Sardines en escabetx

La sardina és peix blau ric en minerals essencials com el calci, el ferro, el iode i sobretot és una font important dels famosos àcids grassos omega-3, bons per al cor i el cervell. Als nostres menjadors escolars sempre tenim en compte el producte de temporada i proximitat. Sabies que hi ha una època de l'any en la qual les sardines tenen més greix, i una altra en què estan més seques? En l’època en què tenen més greix és quan són bones per menjar a la brasa –durant els mesos que no porten erra, les sardines es poden coure i són molt saboroses. Avui us proposem una recepta fresca i saborosa, que segur que encantarà a grans i petits!

SARDINES EN ESCABETX

Ingredients:

400 g de sardina fresca // farina// 1 cabeça d'alls //2 pastanagues// 3 Cebes tendres// 2 gots d'oli d'oliva verge extra// 1 got de vinagre // 3 fulles de llorer// 2 cullerades de pebre vermell dolç// aigua (si cal)// sal/

Recepta:

Primer comencem per netejar les sardines. A continuació s'enfarinen i es fregeixen amb força oli. Un cop fregides es van col·locant en una cassola de fang amb el llorer. Després, en el mateix oli, es fregeixen els alls. Quan comencen agafar color hi afegim la ceba i la pastanaga tallada, tot seguit hi vessem el pebre vermell, ho remeneu una mica i immediatament (abans no es cremi el pebre).

Molt a poc a poc, afegiu un got de vinagre a la paella. Molt de compte!!! Que fa una reacció una mica bèstia i se us pot encendre la paella. Tingueu a punt una tapa per si de cas. I repeteixo, a poc a poc.

Esperem que arrenqui el bull i aleshores ho aboquem a la cassola de fang on tenim les sardines. Un cop es refredi, ho cobrim amb paper film i es deixa reposar a la nevera 4 o 5 dies.

I ja tenim llest un plat nutritiu i refrescant! Podeu acompanyar les sardines en escabetx amb una amanida de tomàquet i espàrrecs blancs i pa torrat.

SAVE 20200609 105202SAVE 20200609 105214SAVE 20200609 105233SAVE 20200609 105250SAVE 20200609 105302

Producte de proximitat: Benvinguts els espàrrecs blancs!

És temps d’espàrrecs blancs i cal aprofitar al màxim els productes de temporada! A Teno sempre potenciem la presència dels productes frescos, de temporada i proximitat en els menús dels nostres menjadors escolars. Els espàrrecs són les tiges i els brots tendres de l’esparreguera, planta de la família de les liliàcies. Els podem trobar silvestres als boscos mediterranis a l’inici de la primavera (Asparagus acutifolius aphyllus) o ser de cultiu (Asparagus officinalis). Els de cultiu poden ser de color blanc, quan creixen sota terra, o verds, si estan en contacte amb la llum del sol.

A l’hora de triar els espàrrecs, perquè siguin frescos ens hem de fixar en què les puntes estiguin tancades i siguin fermes, i la millor manera de conservar-los a la nevera és embolicar-los amb un drap humit. Els espàrrecs es poden cuinar al vapor, a la planxa, al forn o fregits, i en tot tipus de preparacions: sopes, acompanyats de maionesa, en una truita, en una pizza...

Ara que arriba la calor, gaudiu dels espàrrecs blancs frescos. Només cal bullir-los, i un cop freds, amanir-los amb oli d’oliva i sal i pebre. S’ha de valorar que de l'espàrrec s’aprofita tot! Amb les puntes i les pells podeu fer una deliciosa crema vegetal : 1 porro, 1 patata, 1 ceba i les cues i pells de l’espàrrec. La serviu amb crostons de pa torrat i teniu un primer plat deliciós!

Valor nutricional

El component principal dels espàrrecs és l’aigua (92%), seguit dels hidrats de carboni, la proteïna i la fibra. Aquesta fibra, per al seu alt contingut en fructooligosacàrids té un efecte prebiòtic molt positiu ja que afavoreix el desenvolupament de la flora intestinal beneficiosa per a la nostra salut.
A més, els espàrrecs són rics en potassi i pobres en sodi per això tenen un efecte diürètic; i contenen sofre que reforça el teixit dels cabells, la pell i les ungles.

Ja sabeu, doneu la benvinguda als espàrrecs blancs i bon profit!

font: Servei de Salut Pública i Consum. Diputació de Barcelona

 

 

Fem el menú! A casa

El curs passat vam posar en marxa el projecte “Fem el menú!” als nostres menjadors escolars. A través d’un procés pensat i supervisat per la dietista de Teno i amb l’acompanyament de l’equip de monitors i monitores de menjador, els alumnes dels cursos superiors són els encarregats de dissenyar el menú que s’ha de servir durant un mes al menjador de la seva escola. A continuació us donem les pautes per poder realitzar aquesta activitat a casa i amb els vostres infants!

Seguint en la nostra línia de posar el focus d’atenció en les criatures i fer-les protagonistes de tot el que passa,“Fem el menú! a casa” és una gran oportunitat pels pares per acompanyar els vostres fills i filles a endinsar-se en l’engrescador univers de la nutrició.

En primer lloc, fem ús d’una metodologia lúdica i molt visual, fet que permet les criatures gaudir d’aquesta activitat i al mateix temps aprendre sobre nutrició. Cartolines, llapis de colors, post its , purpurina i gomets no han de faltar!

D’aquesta manera els infants aprenen a conèixer, identificar i combinar elements dels diferents grups alimentaris, per aconseguir una proposta nutritiva completa.
També descobreixen nous aliments i textures i el significat de producte de temporada i proximitat, o bé quines són les tècniques culinàries més recomanables que es fan servir amb més freqüència i quines es reserven només per a ocasions molt puntuals.

Com confeccionar amb els  infants un menu setmanal!

1. Material 2. Pautes i Recomanacions 3. Metodologia Activitat

1. MATERIAL

Cartolina Blanca A3 per fer la base del calendari/ menú setmanal.

Full en blanc o bloc de notes per anotar el llistat de plats en funció de primer, segon o postres i grup d'aliments.(veure imatges al final d'aquest post).

Cartolines de color A4 per fer targes de plats i el color per diferenciar grups d’aliments.

Gomets de color per diferenciar el tipus de cocció.

Llapis per escriure.

Blu-tack per enganxar targes colors a cartolina blanca.

 

 

2.PAUTES I RECOMANACIONS

Per tal d’aprendre a confeccionar un menú sa, saborós i equilibrat primer cal llegir i seguir les següents pautes i recomanacions que us citem a comtinuació.

A- El menú de cada dia consistirà en:
1 primer plat
1 segon plat amb la seva guarnició
1 postres

B- Colors i freqüencies dels grups d’aliments
Per tal de que el menú sigui equilibrat heu de seguir aquestes freqüències de consum dels diferents grups d’aliments per setmana:

Primers Plats
Llegums : 1-2 cops per setmana ( marró fosc)
Arròs : 1 cop per setmana ( groc fort)
Pasta: 1 cop per setmana ( groc clar)
Verdures i hortalisses: 1-2 cops per setmana ( verd)

Segons Plats
Carn Blanca 1-3 cops per setmana ( rosa)
Carn Vermella i/o processada 0-1 cop per setmana (vermell)
Peix 1-3 cop per setmana (blau)
Ous 1-2 cops per setmana (blanc)
Proteïna vegetal (llegums i derivats) 1-3 cops per setmana ( marró clar)

Guarnicions
Amanides Variades 4-5 cops per setmana ( verd)
Altres ( Patates, arròs, llegums, bolets) 0-1 cop per setmana ( color corresponent al grup d’aliments)

Postres
Fruits Fresca 4-5 cops per setmana (taronja)
Iogurt natural sense sucre 0-1 cop per setmana ( lila)
Postres especials 1 cop al mes ( negre)
***Teniu en compte que la fruita fresca i la verdura han de ser de temporada!

Certes tècniques culinàries s’han de limitar
Precuinats màxim 3 cops al mes (gomet blau)
Fregits en els segons plats màxim 2 cops al mes (gomet vermell)
Fregits en les guarnicions màxim 1 cop per setmana (gomet groc)

3.METODOLOGIA ACTIVITAT

Primer, omplirem les fitxes de llistat de plats, tal com podeu veure a les imatges d’exemple que trobareu al final de l'article i que us indiquen com fer un llistat de plats en funció de si són primers, segons o postres i a quin grup d'aliments pertanyen.

En segon lloc, un cop tenim el llistat de plats apuntat en un full o bloc i seguint l'exemple de les imatges del final d'aquest article, hem de revisar cada grup d’aliment i veure quin color li hem assignat. A continuació, farem una targeta amb el nom de cada plat i utilitzant el color de cartolina que li correspongui pel seu grup d’aliment.

En tercer lloc, i com si fos un trencaclosques, hem de començar a dissenyar un menú setmanal que compleixi les pautes que us hem donat de repetició x setmana de cada grup d'aliments. Recordeu marcar amb els gomets de color el tipus de cocció que heu fet servir.

Finalment, un cop tenim planificat el menú i hem confirmat que compleix totes les regles del joc, enganxarem amb blue-tack aquestes targetes de colors dels diferentes plats a cada dia del de menú setmanal que hem fet amb la cartolina blanca.

L’elaboració dels menús escolars als menjadors pot ser tot un misteri als ulls dels més petits. Una “fórmula secreta” en la que s’han de tenir en compte les recomanacions d’organismes internacionales, les normatives d’àmbit català, els coneixements nutricionals i el mateix projecte alimentari pel que fa a l’àmbit escolar. Ara teniu l’oportunitat de gaudir en família de l’elaboració d’un menú saborós, saludable i pedagògic!

Plantilla per elaborar la llista de plats en funció del grup d'aliments i ordre de plat.

 

Recepta de Roses de Sant Jordi de poma i pasta de full

Benvolgudes famílies, aquest dijous 23 d’abril celebrarem d’una manera inusual la diada de Sant Jordi. Als menjadors escolars de Teno, per aquesta jornada, cada curs hem ofert alguna recepta especial en el menú escolar, relacionat amb les roses o la literatura. És per això, que enguany, us animem a cuinar amb les vostres criatures unes postres delicioses i molt adients per Sant Jordi. Bon profit!

INGREDIENTS PER 6 ROSES

1 paquet de pasta de full

1 poma

1 llimona

Melmelada de maduixa o fruites del bosc

Canyella i sucre per decorar

PROCEDIMENT

En primer lloc encenem el forn a 180ºC perquè es vagi escalfant.

A continuació, rentem la poma i la tallem en 4 talls, traiem el cor i fem làmines molt primes. Si tenim una mandolina fantàstic, i si no, amb el ganivet.
Posem la poma tallada amb el suc d’una llimona, per evitar que s'oxidi i es torni negra, i la posem en el microones 1 minut o bé en un pot amb una mica d’aigua i al foc. No és per coure-la, només hem d’estovar la poma. Tot seguit,  la colem i la reservem.

Passem a agafar la pasta de full i dividir-la, tallant en tires de tres dits d’ample. Les pintem amb la melmelada de maduixa i posem la poma només en la meitat de la tira, que dobleguem i finalment cargolem la pasta donant forma de rosa. Ja tenim les rosetes de Sant Jordi!

Ara toca enfornar. Primer les posem dins un motlle de magdalenes i espolsem per sobre les roses una mica de sucre i canyella (això és opcional).
I ja es pot posar al forn, que tenim a 180º durant 15 minuts. Un cop cuites i fora del forn,  podeu envernissar amb un pinzell i una mica de melmelada, per donar brillantor i vermellor. Feliç Sant Jordi!

IMG 0706

IMG 0705

IMG 0704IMG 0703IMG 0702IMG 0701IMG 0700IMG 0698IMG 0697

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir els nostres serveis, recollir informació estadística i incloure publicitat. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.